okt.
5
2012

Megszorítás, kamatvágás

Elmondta érvrendszerét a Monetáris Tanács két külső tagja, ami pontosan úgy foglalható össze, ahogy azt már augusztusban leírtam: amíg nem gyengül nagyon be a forint, és megy az állampapírkibocsátás, addig vágni fognak:
http://www.portfolio.hu/gazdasag/az_ovatos_kamatvagasoknak_fontos_uzenete_van_magyarorszagon.173816.html

A hazai monetáris politika valószínűleg tavaszig újabb érdekességet nem tartogat, majd az elnök/alelnökváltás hozhat érdekességeket. Mindenesetre, az MNB 270-280-as szinten valószínűleg alsó korlátot tesz az EURHUF árfolyamára, ha ez alá bemenne, agresszívabb vágások lennének.

Közben fiskális fronton fokozódik a helyzet. Matolcsy miniszter úr újabb megszorító csomagot jelentett be. Miután már nyáron látszott, hogy jó 5-600 milliárdos lyuk van a költségvetésben (http://www.zsiday.hu/blog/nem-j%C3%B6n-ki-matek) a kormányzat előbb mismásolt, tagadott, majd elhatározta, hogy muszáj valamit tennie. Persze ennek csak egyetlen oka van: az EU-s túlzott deficit eljárást kell valahogy kivédekezni”, különben egy csomó ingyenpénztől esne el az ország – amely ingyenpénz egyébként a növekedés egyetlen forrásának tűnik jelenleg.

A mai bejelentésekkel pont az történt, amit vártam, a kormányzat összeállított valamiféle intézkedéscsomagot, amely egyértelmûen megszorító jellegű, de elégtelen. Természetesen nem is az a célja, hogy elégséges legyen, csak az, hogy valamiképpen elhitessük az EU/IMF párossal, hogy jövőre 3% alatt marad a hiány. Ezekkel az intézkedésekkel szerintem nem marad.

Nézzük:
http://www.portfolio.hu/gazdasag/deviza/matolcsy_10_intezkedest_jelentett_be_ime_a_reszletek.173832.html

A bejelentett 397 milliárd forint intézkedésből elég sok ingatag lábakon áll. Egyrészt az adóbeszedés, ahol 120 milliárd megtakarítást remélnek, azonban ebből 95 milliárd az online pénztárgépek bevezetése. Teljesen dilettáns vagyok a témakörben, de elég hihetetlennek tûnik, hogy a hazai bürokrácia pár hónap alatt egy ilyen komplex rendszert létrehozzon és működtessen (lásd az útdíjat, amely ugyanúgy ki tudja mióta tolódik, és mikor lesz belőle valami). A tranzakciós illeték emeléséről a portfolio kiszámolta, hogy harmadát hozza, mint a várakozás: http://www.portfolio.hu/vallalatok/penzugy/tizezresenkent_30_forint_emeli_a_kormany_a_keszpenzfelveteli_illeteket.173848.html

Az Államkincstár megadóztatásának növelése továbbra is nonszensz, eddig sem volt sok értelme az államnak magát adóztatni, ha többet akarnak beszedni attól sem lesz.

A többi intézkedés pedig klasszikus megszorítás, amelynek a növekedési hatásai valószínûleg nem túl pozitívak, tehát az adóbevételek csökkenését okozhatja.

Összességében egy továbbra is ingatag lábakon álló költségvetést látunk, de mostmár kissé alacsonyabb, nem 4% feletti, hanem inkább 3,5% körüli hiánnyal, ami kedvezőbb növekedési adatok esetén kissé alacsonyabb is lehet. Ha azonban sikerül ezt eladni” a nemzetközi szerveknek, az nagy siker lesz.

Egyébként ha úgyis muszáj az EU-s elvárásoknak megfelelni a túlzott deficit eljárás miatt, akkor már nem tartana sokba megegyezni az IMF-fel sem, nem igényelnek az előbbihez képest semmi pluszt, csak elhatározás kérdése…

Forrás: zsiday.hu