nov.
28
2011

Mindenkit megmentünk!

Lapértesülések szerint az IMF többszáz milliárd eurós segélycsomagot fog nyújtani Olaszországnak. Ennek hatására megugrottak a tõzsdék, nyugodtak egy kicsit a kedélyek. A probléma az, hogy bár ez jól hangzik, de nem nagyon tûnik kivitelezhetõnek.

Az elsõ probléma, hogy az IMF-nek erre nincs elég pénze:

http://www.imf.org/external/np/tre/liquid/2011/0911.htm

Ha jól értelmezem ezeket a számokat, akkor az IMF rendelkezésre álló kerete 385 milliárd dollár, ez kb 300 milliárd euró. Ez nem biztos, hogy elég az olaszoknak, ha baj van, többre lesz szükségük. További probléma, hogyha mindezt odaadják a taljánoknak, akkor mi marad a spanyoloknak, belgáknak, íreknek, pakisztániaknak, románoknak, meg nekünk magyaroknak, meg még mindazoknak akik utánunk jönnek? Nyilvánvaló, hogy az IMF nem adhatja oda összes pénzét egy országnak, ha meg csak mondjuk 100 mrd eurót nyújt az olaszoknak, az édeskevés lesz. Tehát ezt a tervet szerintem nem kell túlságosan komolyan venni, mert nem nagyon megvalósítható, tehát ugyanott vagyunk, mint pénteken: tart az európai adósságválság.

A realisztikus forgatókönyvekbõl továbbra is kettõ van. Az elsõ az alapszcenárióm: gyorsan összekapnak egy komoly fiskális úniót, aki aláírja, hogy jófiú lesz és be is tartja a szavát (értsd: adósságcsökkentõ pályára lép), annak az állampapírjait új pénz teremtésével az ECB korlátlanul megveszi. Aki meg nem hajlandó belépni, az  kinnmarad a hidegben és azt csinál, amit akar, mehet az IMF-hez, kiléphet az eurozónából, stb. Valószínûleg a legtöbben önként és dalolva hajtják majd fejüket az "igába".

A kevésbé realisztikus forgatókönyv szerint addig tart a politikusi keménykedés ("are you chicken McFly?" http://www.youtube.com/watch?v=gKosmXx1gkc ), amíg szét nem esik az eurozóna teljesen, bankcsõdökkel, államcsõdökkel, totális káosszal. Ennek 5-10%-nál nagyobb esélyt nem adnék.

Fontosnak tûnik, hogy mindkét esetben recesszió vár Európára, a második esetben egyértelmûen gigantikus, az elsõ esetben pedig nyilván elvárás lesz a kiegyensúlyozott költségvetés, amely megszorításokkal jár mindenhol, és lassuláshoz/recesszióhoz vezet – különösen mivel mindenhol egyszerre történik. Tehát a gazdasági problémákat nem lehet megúszni, de összefogással a teljes káosz elkerülhetõ. A vállalatok helyzete tehát a rossz és a tragikus között változhat a következõ két évben, kérdés, hogy ebbõl mennyi van beárazva. Viszont a vállalati és államkötvények az elsõ esetben akár kiváló befektetésnek is bizonyulhatnak.

Érdekes egyébként, hogy ma 3-hónapos csúcsra emelkedtek a japán hozamok, és az amerikai 10éves hozam is feljebb kúszott: mintha egyre inkább generális államadósság-kerülés kezdene kibontakozni. Ha így van ezt csak totális pénznyomtatással lehet majd megállítani…

http://www.zsiday.hu/blog/mindenkit-megment%C3%BCnk