ápr.
5
2013

MNB: ez csak az első lépés

Az MNB háttéranyagát olvasva egyértelmű, hogy a tegnap bejelentett programot próbálták a lehető legóvatosabban előkészíteni és megfogalmazni. A program kiötlői láthatóan nagyon tartottak attól – joggal – hogy kis országunkban a monetáris unortodoxia óriási károkat tud okozni. Ennek fényében a tegnapi bejelentéseket csak afféle főpróbaként, pilot project”-ként szabad értékelni. Az MNB éppen csak bedugta a lábujját a vízbe, ellenőrizendő a hőmérsékletet, és ha minden megfelelő, akkor be is fog ugrani úszni.

Mivel Matolcsyval kapcsolatban eléggé felfokozott várakozások voltak, és sokan tartottak attól, hogy komolyan belecsap a lecsóba, így a szolidnak tekinthető, és láthatóan átgondoltan előkészített program mindenképpen pozitív meglepetés és ez okozta a forinterősödést. Ennek kapcsán (a lényeg, hogy semmi őrületeset nem tett, és ez megnyugtató) könnyen tovább is erősödhet a forint. Viszont balgaság lenne azt gondolni, hogy ez minden, amit az új vezetés tenni fog. Egyértelmű, hogy ha a piaci reakciók nem negatívak (és eddig nem azok) akkor újabb, bátrabb lépések következnek.

A program alapvetően két célt szolgál: olcsó hitelt akar juttatni a vállalkozásoknak és csökkenteni akarja az MNB veszteségét. Nulla százalékon ad hitelt a bankoknak, amit ők maximum 2%-os kamattal adhatnak tovább a kkv szektornak. A nagy kérdés az, hogy mivel jellemzően a bankok ennél a 2 %-os marzsnál többet keresnek a kkv hitelezésen, miért vállalnának be a rosszabb marzzsal kecsegtető üzletet? Nem nagyon értem, hogy miért rontanák a saját bizniszüket, hiszen tudható, hogy ha ez a 250 milliárd könnyen elmegy, akkor jön utána még egy csomó. Tehát ha a bankok lelkesen osztják a pénzt (amin 2%-ot keresnek), akkor lassan el fog tűnni a korábbi kkv hitelezésük, amin viszont sokkal többet kerestek. Úgy látom, a bankok nem túl érdekeltek abban, hogy folyósítsák ez a hitelt, hiszen maguknak ártanak vele, saját nyereségességüket rontják hosszabb távon. 

A másik láb a jegybanki tartalékot csökkenti, és az eddigi anyavállalati (banki) hitelfelvételt váltaná ki az MNB-től származó forrással, azaz az MNB elkezdi bevállalni a magyar bankszektor kockázatát (az anyabankok helyett). Mivel a külföldi tulajdonú bankok eddig is azért nem tudtak nagyon pampogni és lázadozni, mivel anyáiknak volt itt egy csomó pénze, amit az elmúlt 2-3 évben erőltetett ütemben fizettek vissza, ha felgyorsítjuk ezt az anyabanki hitelleépítést, akkor az egyfelől jó (csökkenő függés külföldi forrásoktól), másfelől viszont ha ez a hitelállomány leépült, akkor a bankok már nem lesznek zsarolhatóak, és akinek nem tetszik a rendszer, az egyszerűen bezárja itt a boltot, tehát a kormány bankokkal szembeni érdekérvényesítő ereje csökken. Fontos hatása még ennek a pillérnek, hogy a kéthetes kötvényállomány csökkenése révén csökken az MNB vesztesége.

Összességében nincs változás abban a tekintetben, hogy a Matolcsy-féle MNB több úton-módon csökkenteni akarja és csökkenteni fogja a hazai kamatszintet, amely sokfelé át fog csorogni, és valószínűleg lesz valamekkora gazdaságélénkítő hatása. Azonban legalább ilyen fontos, hogy a leszorított kamatszint révén viszont a forint vonzereje csökkenni fog, tehát időleges megnyugvás után stabilan gyengébb forintra kell készülni, a 300-as szinthez kell immáron hozzászokni, illetve a későbbiekben valószínűleg gyengébbhez. Tehát marad az a kép, amiről hónapok óta írok: alacsony hozamszint, gyenge forint. Ami pedig a legfontosabb: a mostani csak egy pici, első lépés, amelyet várhatóan egyre bátrabb, egyre újabb lépések fognak követni. Ez még nem az unortodoxia, ez még csak a kezdete.

It’s just the beggining, not the end

Things will never be the same again :)

http://www.youtube.com/watch?v=klCXBkn0VGs

Forrás: zsiday.hu