feb.
21
2013

MNB unortodoxia utoljára

Mivel az elmúlt fél évben errõl elég sokat írtam, a jegybankelnökváltás és a konkrét intézkedések bejelentése elõtt már megpróbálok nem foglalkozni a témával, de a napi.hu cikke után úgy gondoltam, egy utolsó, rövid összefoglaló mégis csak hasznos lenne.

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/kiszivargott_erre_keszul_az_uj_mnb-vezetes_beindul_a_penzpumpa.545874.html

Külön is írtam a BoE "funding for lending" programjáról és hazai vetületeirõl, tanulságairól korábban ( http://www.zsiday.hu/blog/keynes-lova ), úgyhogy ebbe most nem mennék bele, hanem inkább összegezném:

A hazai tervezett (?) unortodoxia alapvetõ célja a hitelezés beindítása, és a hitelkamatok leszorítása. Erre számos módszer van, és habár eredményeikben nagy különbségek lehetnek, a lényeg az, hogy valamilyen módon a hazai effektív kamatlábak lecsökkennek, valószínûleg mind a megtakarítók, mind a hitelfelvevõk oldaláról, és ez számos csatornán keresztül a forint gyengülése irányába hat. Mivel a forint jelentõsebb gyengülése politikailag is megengedhetetlen, ezért 2 dolgot tehet majd az unortodoxiába belekezdõ jegybank: vagy visszakozik és szép lassan visszalép, vagy pedig megpróbálja a forint árfolyamát kordába terelni. Ez utóbbira is több módszer van, legvalószínûbbek a közvetlen devizapiaci intervenció, akár nem deklarált árfolyamcélokkal, akár deklarált új lebegtetési sávval összekapcsolva. A devizatartalékok nagysága lehetõvé teszi ezt, de jelentõs kockázatokat rejt. A carry csökkenése, az anyabanki források repatriálásnak felgyorsulása, és az unortodoxiával szembeni bizalmatlanság nehéz pillanatokat okozhat.

Ami valószínûnek tûnik az az, hogy a következõ hónapokban, de valószínûleg években is inkább gyengébb forinttal kell számolni, és alacsonyabb hazai elérhetõ hozamokkal. Itthon is megvalósul a "pénzügyi elnyomás", amelynek során egyre nehezebbé válik majd reálhozam elérése. Jelentõs gazdaságpolitikai hibák elkövetése esetén pedig erõsen negatív következmények is felmerülhetnek. A dilemma a szokásos: ha túl kicsiben lát hozzá a kísérletezéshez az MNB, akkor nincs értelme, ha túl nagy lépésekkel, akkor meg olyan veszélyes játékba kezdhetnek, amibe könnyû belebukni.

Érdeklõdve várhatjuk a fejleményeket!

http://www.zsiday.hu/blog/mnb-unortodoxia-utolj%C3%A1ra