Már.
10
2012

Munkahelyek, kamatok, dollár

A folyamatos félelmek közepette akadnak jó dolgok is a világgazdaságban – és ennek számos következménye lehet a tőkepiacokra. Talán a legfontosabb az amerikai munkaerőpiac alakulása. Az elmúlt 6 hónapban több új munkahelyet hozott létre az amerikai gazdaság, mint 2000 eleje óta bármikor, amikor még, mint emlékezhetünk, javában tombolt az internet-mánia. Habár egyértelműnek tűnik, hogy valamikor a távoli jövőben (egy távoli galaxisban) majd le kell csökkenteni a nagyon nagy amerikai költségvetési hiányt, és ez vissza fogja vetni a növekedés ütemét, de erre egyelőre nem nagyon van hajlandóság, és amíg a Fed segít, addig nagy szükség sincs rá, mert az amerikai állam olcsón tudja finanszírozni magát. Így pedig marad a továbbra is stimulatív jegybanki és fiskális politika az Egyesült Államokban. Ennek hatására pedig az amerikai gazdaság – úgy tűnik – talpraállóban van, ezt bizonyítják a munkaerőpiaci adatok.

http://www.marketwatch.com/story/best-us-employment-growth-in-12-years-2012-03-09

Ez szöges ellentétben áll például az európai vagy japán helyzettel, és felveti annak a lehetőségét, hogy újabb amerikai pénznyomtatásra (QE) nem lesz szükség, vagy csak korlátozott formában, ahogy az már  ki is szivárgott: a Fed a kötvénypiac hosszú oldalát (10-30 éves szegmens) lenyomva tartaná (hogy olcsó maradjon az állam finanszírozása), de az így bekerülő többletlikviditást kiszívná a rövid oldalon, kicsit Operation Twist jelleggel. A javuló makroadatokra és változó monetáris kilátásokra pedig reagálni látszanak a kötvénypiacok: az amerikai kétéves hozam pénteken féléves csúcsra emelkedett, miközben a dollár is igen erősnek tűnik. Mivel a devizapiac a kötvénypiac meghosszabbított karja, ezért a divergáló amerikai és európai monetáris politikából az következik, hogy a dollár igencsak sokat erősödhet (ne feledjük, hogy a várhatóan még 1-2 évig rendkívül gyenge európai gazdaság folyamatos jegybanki támogatásra, stimulusra szorul majd). Érdemes lesz figyelni a dollárt a fentiek miatt.

Szintén pozitív ez a helyzet a részvénypiacra, hiszen a gazdaság helyreállása további támogatást adhat a januárban kezdődött bikapiacnak.

***

A másik érdekes téma: http://www.portfolio.hu/deviza_kotveny/akk/tortenelmi_csucs_szuletett_magyarorszagon_hogyan_lehet_ez.164114.html

Minden idők legmagasabb szintjére kapaszkodott a külföldi befektetők magyar állampapír állománya az elmúlt napokban amellett is, hogy a hosszabb futamidejű kötvényhozamok trendszerű csökkenéséről az utóbbi hetekben már nem beszélhetünk és továbbra is bizonytalan, hogy hogyan alakul a magyar kormány és az EU/IMF közötti egyeztetési folyamat. “

Hogyan lehet ez? Egyszerűen. A fejlett világot már most is, de várhatóan egyre inkább hozaméhség fogja uralni . Úgy vélem ez a kulcs. A lassulás és jegybanki politikák miatt egyre alacsonyabbak az elérhető hozamok, és meg kell venni mindent amivel remény lehet cashflow generálására. Ha Magyarország összekapja magát és fegyelmezettséget mutat, akkor további nagyon komoly tőke áramolhat be, akár 4-5%-ra csökkentve a hozamokat. A külső környezet adott, mostmár csak a hazai gazdaságpolitikusokon múlik, hogy ez bekövetkezik-e.

Forrás: zsiday.hu