nov.
14
2011

Napi vicc

2 vicces fiú is akadt mára, de még csak dél van, úgyhogy estig még javulhatunk tovább:

1:  Túl erõs a frank: Újabb svájci jegybankár erõsítette meg, hogy a Svájci Nemzeti Bank kész további intézkedéseket tenni a frank ereje ellen. http://www.portfolio.hu/deviza_kotveny/deviza/tul_eros_a_frank_ugrasra_keszen_all_a_svajci_jegybank.158294.html .

Ehhez csak annyit érdemes hozzáfûzni, hogy a jó svejci jegybankárok azért az 1,20 alatt bevásárolt eurót jól visszaborították a piacra, kerestek vele egy kis pénzt, csökkentették a tartalékaikat – így késõbb ha kell még többet tudnak majd venni – és még azt is elérték, hogy a piac elhiszi nekik, hogy õk gyengíteni akarják a svájcit tovább – miközben ugye az 1,20-as szint felett valójában eurót adtak el és helyette svájcit vettek! Persze érthetõ, hogy mit csinálnak, szeretnék úgy védeni az 1,20-as szintet, hogy az nem kerül sokba. Sõt, ha ilyen jól csinálják, még kereshetnek is rajta. Roppant ügyes. Mondunk valamit, miközben teljesen mást gondolunk, ezt már láttuk valahol…

Itt vannak a svájci tartalékok, több milliárd euróval csökkentek októberben, minden valószínûség szerint a piacon adtak el eurót svájci frankért. Miközben verbálisan felfelé beszélték az árfolyamot, a piacot tömték ki:

http://www.snb.ch/en/iabout/stat/statpub/statmon/stats/statmon

National Hedge Fund of Switzerland legyen az új nevük…

2: Szijjártó: Nem diktálhatnak külfdölrõl, nem kell új IMF-hitel (http://www.portfolio.hu/gazdasag/szijjarto_nem_diktalhatnak_kulfdolrol_nem_kell_uj_imf-hitel.158296.html)

Na, azt majd még meglátjuk, de a legjobb nem a cím, hanem: "Nem akarjuk, hogy nemzetközi szervezetek megszorításokat kényszerítsenek a magyar kormányra – nyilatkozta Szijjártó Péter" . Ez különösen annak fényében vicces, hogy a 2011 vége-2012-re bejelentett megszorításokból adódó kormányzati deficitcsökkentés alapján a Bokros csomag óta nem volt ilyen komoly megszorítás Magyarországon. Szóval nem kell kényszeríteni, megy magától is. Jól látszik, hogy az IMF kiûzésével egy dolgot sikerült elérni: drágábban jutunk hitelhez, miközben a kiigazításokat így is úgy is kikényszerítették belõlünk, csak nem az IMF hanem a piac. De legalább többe került.

Eközben újabb kötvényaukciónk nem sikerült: http://www.portfolio.hu/deviza_kotveny/deviza/besult_a_6_hetes_magyar_aukcio_2.158299.html A piacról egyre nehezebben vonunk be forrást, és ennek nem feltétlenül a leminõsítési félelem az oka, hanem egyrészt a folytatódó európai adósságválság másrészt a sokszor érthetetlen és bizonytalanságot generáló gazdaságpolitika. De ha a piacról nem jön be pénz, akkor honnan fog?

http://www.zsiday.hu/blog/napi-vicc