jún.
5
2013

Nem kell a szemét

Nagyjából az a folyamat látszik, amirõl pár napja írtam. Mihelyst kilátásba került, hogy a fejlett piacokon is lesz majd valamikor elérhetõ hozam az állampapírpiacokon, és talán valamikor a távoli jövõben (egy messzi-messzi galaxisban) még kamatemelés is lehet, egybõl rájöttek a kockázatos, feltörekvõ piaci eszközökbe fektetõk, hogy baj lehet a portékával. Amíg a minõségi papírokra semmit (vagy várhatóan egyre kevesebbet) sem fizettek, addig muszáj volt megvenni mindenféle szemetet, de mostmár, hogy talán a minõségi állampapírokra is jár majd valami hozam, egybõl szelektívebbnek kell lenni.

Nem kell a szemét, és legfõképpen nem bármi áron. Lehet, hogy nem annyira sürgõs lejegyezni a Republic of Banana  (Bloomberg Code: REPBAN21) kötvényeit mondjuk 4%-os hozamon, mert van nála jobb hozam-kockázatú alternatíva. 

A folyamat azzal jár, hogy az eddigi nagyon pozitív környezet fordulóban van, a befektetõk óvatosabban, és legfõképpen szelektívebben fognak viszonyulni ezeknek az országoknak az állampapírpiacához, és devizáihoz. Nem véletlen, hogy ma a feltörekvõ országok részvénypiacait leképzõ EEM ETF féléves mélypontra zuhant, a lengyel zloty egy éve, a román lej fél éve nem volt ilyen gyenge. Úgy vélem, hogy a nagy hozamkompresszió, a “rush to the bottom” véget ért, és valamiféle kiegyenlítõdés kezdõdik, megpróbáljuk megtalálni azokat a hozamszinteket, ahol ezeknek az országoknak a kötvényei jó vásárnak tûnnek a nemzetközi befektetõknek. Egyelõre a kiáramlási fázisban vagyunk, és ez veszélyes, ezeken a nemzetközi mércével mérve illikvid piacokon nagy hozamugrások alakulhatnak ki, ha sokan próbálnak az ajtóhoz férni. A magyar hosszabb állampapírok is ugrottak vagy 20 bázispontot ma. Úgy vélem a hosszú menetelés (hozamesés) után a korrekciós fázis is jó ideig eltarthat, és mint korábban is írtam, ezzel az elérhetõ magyar jegybanki alapkamatszint is feljebb tolódott. A 4% alatti szintek ebben a környezetben egyelõre irreálisak… 

 

http://www.zsiday.hu/blog/nem-kell-szem%C3%A9t