aug.
24
2013

Normalizáció

Miközben egy különös állatfajról, a Fed-tapírról beszél mindenki, és azt találgatja, hogy mikor és mennyivel vonja vissza az amerikai jegybank a stimulust, a piac világosan megmutatja, hogy NEM ez a lényeg, mert végül úgyis visszavonja. A lényeg az, hogy a világgazdaság fejlett részében meglepően erős a növekedés, és a kátyúból (Európa esetén duplakátyúból) való kilábalás következik. Nem csak az amerikai kötvényhozamok emelkednek, de az európaiak is: a német 10 éves állampapír hozama 2012 tavaszán volt ilyen magas: 1,94%. Ezzel párhuzamosan a sírból kezdenek visszamászni a periféria-tőzsdék: a spanyol másfél éves csúcsra emelkedett, és az olasz is kétéves csúcsokat ostromol.

A piacokat témák, sztorik vezérlik. Az idei év április-májusáig a hozamot, de bármi áron” volt a téma, ami mindenhol a mélybe taszajtotta a kötvényhozamokat. Azóta azonban fordulat állt be. Az új sztori az, hogy nem lesz ám örökké recesszió, meg bénázás, hanem előbb-utóbb bekövetkezik a NORMALIZÁCIÓ. Ez azt jelenti, hogy az intenzív osztályról áttolhatják a beteget a lábadozók közé, le lehet szedni az infúziót (és ebből a szempontból tökmindegy, hogy ezt a reggel 10-es vizit előtt vagy után csinálja meg a főnővér), és lassan vissza lehet térni a rendes” életmódhoz. A gazdaságok esetén ez azt jelenti, hogy befejezzük a pénznyomtatást és idővel majd kamatot is fogunk emelni. Ahol gyorsabb a gyógyulás (USA) ott hamarabb, ahol lassabb (EU) ott később.

Ezek a változások mindenre kihatnak, és ezek mozgatják jelenleg a tőkepiaci folyamatokat. Ez a fősodor, a többi inkább csak ezek következménye. Ezért nem gyengül az euró a dollárral szemben: mindkét régió helyzete javul, mindkettőben emelkednek a kamatok. És ez a folyamat az, amely nyomasztja a feltörekvő országokat, amelyek nehezen tudnak lejönni az alacsony kamatok mákonyáról. A tőzsdék is két tűz között vannak: a növekedés jó, a kamatemelkedés rossz. Érzésre a növekedésből kevesebb van beárazva Európában, így itt lehet nagyobb pozitív meglepetés. Nagy kérdés számomra Japán: a jelenlegi környezet alapján éles jengyengülést várnék, de ez nem jön.

Hangulati oldalról továbbra is úgy látom, hogy nincs elég nagy félelem a hozamemelkedéstől, így sebezhetőek a részvénypiacok, a feltörekvő országok devizái is, így kedvenc pénzünk is, ahol ráadásul további kamatvágás várható, bár lassan csak tyúklépésben, 5-15 bázispontosával. A kamatvágási ciklusnak azonban könnyen véget vethet egy piaci vihar, bármennyire is szeretne alacsonyabb kamatokat a Monetáris Tanács.

Forrás: zsiday.hu