dec.
13
2011

Önsorsrontók

Tovább folyik az európai kollektív harakiri, Magyarország is menetel velük. A mai jelentkezõk a Bundesbank és a PSZÁF:

1.A Bundesbank csak akkor hajlandó az európai mentõakcióhoz pénzt adni, ha más jegybankok is megteszik ezt. http://www.portfolio.hu/gazdasag/felteteleket_szab_a_bundesbank.159923.html Ez nagyjából olyan, mintha égne a falum, és én ahelyett hogy vizesvödröt ragadnék, arról kezdek filozofálni, hogy csak akkor vagyok hajlandó beállni a láncba ha a szomszéd faluból is jönnek segíteni, mert az mégsem járja, hogy csak mi oltsunk tüzet…

2. Írtam arról korábban, hogy a prociklikus fiskális politika milyen veszélyeket hordoz, az európai szinkronizált megszorítósdi milyen recessziós veszélyeket teremt. Erre persze még az európaiak rátettek egy lapáttal, és megemelték a bankok tõkekövetelményeit: legyen több tõkétek, de mi nem adunk, szerezzetek, ahonnan tudtok – mondták nekik. Persze nem tudnak tõkét szerezni az európai bankok sehonnan, úgyhogy a hatás kiszámítható: a hitelezés megcsappanása Berlintõl Rómán át egészen Mumbai-ig. A recesszió alatti tõkekövetelmény-emelés egészen egyértelmûen felerõsíti a recessziót és depresszióvá alakíthatja azt. Szerencsére mi sem szeretnénk kimaradni ebbõl a nagy okosságból, és miután a bankok tõkéjét sikerült megcsapolni a bankadóval és a végtörlesztéssel, eszébe jutott a PSZÁF-nak, hogy meg kellene emelni a tõkekövetelményeket: http://www.portfolio.hu/vallalatok/penzugy/a_banki_tokekovetelmenyek_szigoritasat_javasolja_a_pszaf_2.159912.html . Kiváló ötlet. A nagy kérdés persze hogy mibõl és ki fog tõkét emelni. Az anyacégek nem nagyon akarnak, mert azt látják, hogy amit ide beraknak, azt elveszik tõlük. Pénzberakás híján pedig csak egy módon lehet tõkemegfelelést javítani: vissza kell szívni a hiteleket a gazdaságból, amilyen gyorsan csak lehet*. Ez történik Magyarországon és Európában is. Mivel a bankok nem tudnak friss tõkét bevonni – hiszen részvényárfolyamaik a padlón vannak – ezért kénytelenek a mérlegüket leépíteni, azaz a hitelállományukat csökkenteni, és így elérni a szabályozók által kívánt tõkemegfelelést. Véleményem szerint recessziós helyzetben ez rendkívül káros lépés a gazdaságnak. Természetesen a hitelezés és a banki tevékenység leépítéésének velejárója, hogy a hazai bankok fiókokat zárnak be és embereket bocsátanak el, múlt héten az Erste jelentette ilyet be, ma a Raiffeisen: http://www.portfolio.hu/vallalatok/penzugy/szazakat_bocsat_el_es_fiokokat_zar_be_a_raiffeisen_is.159920.html.

*Egyszerûsített számpélda:

8 a tõkém, 8% a tõkemegfelelési követelmény, 100 egység hitelt helyeztem ki a gazdaságba, tehát pont jól állok. Megemelik a tõkekövetelményt 10%-ra. Találós kérdés: mennyi hitelt kell felmondanom, hogy elérjem a 8%-ot? Válasz: 20-at, mert így lesz 80 hitelem és 8 tõkém. Persze ha közben még mondjuk a végtörlesztés miatt veszítek 3 egység tõkét (azaz marad 5), akkor a hiteleim felét (!!!) vissza kell vonnom, hogy elérjem a szabályozók által megkívánt arányt. Ez a hitelvisszavonás persze pusztulást hoz a gazdaságban.

Egyébként valószínûleg a tõkekövetelmény-elvárásoknak is anticiklikusnak kellene lenniük: fellendülésben magasabb, recesszóban alacsonyabb. Most ennek pont az ellenkezõjét látjuk…hatás szintén kiszámítható.

http://www.zsiday.hu/blog/%C3%B6nsorsront%C3%B3k