ápr.
14
2016

Örökre eltűnhet a készpénz a világból?

Számos jel utal arra, hogy a készpénz napjai meg vannak számlálva. Egy olyan világban, ahol a norvég lakosságnak mindössze 6%-a fizet ilyen módon, és a svéd hajléktalanoknak is adakozhatunk már kártyával, nem is látszik indokoltnak egy ilyen költséges fizetési eszköz fenntartása. Hogy milyen érvek szólnak a készpénztartás ellen, és mi az, ami megakadályozhatja az eltűnését, kiderül az alábbiakból.

Könnyen lehet, hogy nincsenek már messze azok az idők, amikor múzeumba kell mennünk, ha készpénzt szeretnénk látni. A jelenlegi trendek ugyanis arra utalnak, hogy ez is olyan eszközzé válhat, amiről mindenki tudja, hogy valamikor a hétköznapi élet szerves részét képezte, mára azonban már elképzelhetetlen a használata.

Mi sem mutatja ezt jobban, minthogy Norvégiában már csak a lakosság 6%-a él ezzel a fizetési lehetőséggel. Ma már például a norvég piacokon is teljesen bevett dolog, hogy a vásárlók kártyával fizetnek a frissen fogott halért.

De nem csak a norvégok, a másik nagy északi nemzet, a svédek is elöl járnak a készpénz nélküli világ megteremtésében. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy már 2010 és 2012 között is több mint 500 svéd bankfiók váltott teljesen készpénz nélküli üzemre. A svéd kormány célja pedig az, hogy 2030-ra teljesen készpénz mentessé váljon az ország.

160414_abra1

Azt pedig, hogy a törekvés számos pozitív hatást ért el eddig is, jól bizonyítják a NUMBER26 által bemutatott adatok. Ezek szerint például 2012-ben már 50%-kal kevesebb bankrablás történt Svédországban, mint egy évvel korábban. De jól jártak azok a hajléktalanok is, akik már kártyát is elfogadnak. Az általuk árult újságokból ugyanis 59%-kal többet adnak el, mióta készpénz nélkül is lehet náluk fizetni.

Svédország pedig még nem is a legfejlettebb ebben a tekintetben. A MasterCard egy 2013-as tanulmánya szerint a készpénz nélkül fizetett fogyasztási kiadások 89%-os hányadával „csak” a negyedik helyet sikerült megszereznie Belgium (93%), Franciaország (92%) és az Egyesült Királyság (89%) mögött.

Mennyibe kerül a készpénztartás külföldön?

A készpénzmentes világra való törekvés teljesen érthető, ha figyelembe vesszük, hogy a készpénztartás mennyi költséget von maga után. A pénzt ugyanis ki kell nyomtatni, folyamatosan ellenőrizni, illetve szállítani és őrizni is kell. Ezek a tevékenységek például Németországban minden évben több mint 10 milliárd eurós költséget jelentenek a gazdaságnak.

A kiadásokat azonban a lakosság közvetlenül is megérzi. Németországnál maradva, egy felmérés szerint az ország minden lakosának 150 eurós (kb. 46 800 forint) kiadása jelentkezik minden évben a készpénzhasználathoz kapcsolódóan. Ennek egy része megy például az ATM automaták karbantartására és biztosítására.

Németország más tekintetben is érdekes színfoltja a készpénznélküli társadalmak kialakulásának. Az ehhez szükséges legfontosabb feltételek között ugyanis olyan tényezőket találunk, mint a pénzügyi szolgáltatókhoz való hozzáférhetőség vagy a rendelkezésre álló technológia fejlettsége.

Németországban ezek látszólag adottak lennének, a kultúrából adódó viselkedés azonban felülírja mindezt, és az indokoltnál magasabb szinten tartja a készpénzhasználatot (fogyasztási kiadások 76%-a volt készpénzmentes 2013-ban). Nem csak Németországban tapasztalható azonban hasonló, Japán (62%), Spanyolország (54%) és Tajvan (43%) is ugyanebben a cipőben jár.

Ennyit fizetünk érte Magyarországon

Egy 2011-es MNB-tanulmány szerint 2009-ben 474 milliárd forintba került a készpénzes fizetési rendszer fenntartása, pedig akkor még a jelenlegi készpénznek a fele volt forgalomban. De azt is tudni lehet, hogy 2014-ben egyedül az érmék és bankjegyek előállítására 4,8 milliárd forintot költött a jegybank. Ez nem is csoda, hiszen mint az alábbi ábrán is jól látszik, a fizetési műveletek 78%-a készpénzben történt abban az évben.

160414_abra2

 

Az sem mellékes, hogy 2015 végén a magyar lakosság pénzügyi vagyonának 15%-a, összesen  3 765 milliárd forint állt készpénzben.

160414_abra3

A készpénz nem fog eltűnni

Mindennek ellenére sem lesz egyszerű a készpénzt nyom nélkül eltüntetni a társadalomból. A francia szakember, Guillaume Lepecq egy interjúban kiemelte például, hogy jelenleg 600-700 milliárd bankjegy van forgalomban világszerte, ezzel pedig a készpénz nem csak a világ legszélesebb körben használt fizetési terméke, hanem a legelterjedtebben használt termék is egyben. Ez a volumen pedig még 9-10%-kal növekedni is tud évről évre. Ez pedig arra utal, hogy messze vagyunk még a készpénznélküli világtól, sőt akár úgy is tűnhet, hogy továbbra is a készpénz felfutásának napjait éljük.

Ezt bizonyítja az is, hogy minden technológiai fejlődés ellenére, az ezek által generált tranzakciók egy részét továbbra is készpénzzel fizetik. Gondoljunk csak arra, hogy már a – többek között a készpénzmentes fizetésről elhíresült – Uber is a készpénzes fizetés bevezetése mellett döntött Indiában.

De érdekes folyamat ment végbe Kínában is, ahol a 2002-ben alapított China UnionPay, ma már több mint 3,5 milliárd kártyával rendelkezik, ami meghaladja a MasterCard és a Visa kártyáinak számát összesítve. Ezzel egy időben viszont az országban forgó készpénz mennyisége is kétjegyű értékkel tudott növekedni minden évben.