Osztalékbajnokká válhat az ANY Biztonsági Nyomda

Érdemes újragondolni az ANY Biztonsági Nyomdára vonatkozó befektetési stratégiát, a mostani 551 forintos részvényárnál Szentirmai Péter, a KBC részvényelemzője szerint. A technikai kép alapján nem kizárt, hogy a papírnál némi pihenő következik, de a társaság stabil működése miatt a fundamentális sztori továbbra is ép, főleg látva a többi „osztalékpapír” körüli bizonytalanságokat.

Osztalékbajnokká válhat a magyar piacon az ANY Biztonsági Nyomda – véli Szentirmai Péter. A Magyar Telekom és az ELMŰ-ÉMÁSZ páros esetén is egyre több az osztalékfizetés körüli bizonytalanság, ez pedig a Nyomda felé terelheti a stabil osztalékfizetésre áhítozó befektetőket. A Nyomda esetében az állandó készpénztermelés és a hitelmentes működés előrevetíti az osztalék hosszú távú fenntarthatóságát.

Az osztaléknövekedést sem tartja kizártnak Szentirmai Péter. Az idei év első félévében 29 forintos egy részvényre jutó eredményt (EPS) ért el az ANY Biztonsági Nyomda és a tavalyi 44 forinthoz képest emelkedhet a társaság osztalékfizetése, mert növekedhet a nyereség. Bár a második félév várhatóan gyengébb lesz, de 49 forintos EPS még így is elérhető lehet idén.

A szektortársakhoz képest 20 százalékos alulértékeltségével még mindig olcsó a Nyomda a KBC elemzője szerint, azonban nem szabad elfeledkezni a kockázatokról sem. A részvények likviditása alacsony, illetve a cég sok megrendelése a magyar államhoz kapcsolódik, így a politikai kockázatok miatt indokolt lehet valamekkora diszkont az árazásban.

A Concorde Alapkezelő múlt héten 5 százalék fölé került és jelenleg 6,3 százalékos tulajdonos a Nyomdában. A hosszú távú fundamentális befektetéseiről híres alapkezelő befolyásának növekedését jó jelnek tekinti a KBC elemzője. A Concorde Alapkezelő vélhetően egy másik nagyobb befektetőtől, a Genesis Investment Managementtől vehetett át részesedést.

Az igazi áttörés az NFC projekttől (mobilfizetési technológia) várható hosszabb távon, azonban egyelőre jegeli ezt a témát a menedzsment, bár a Magyar Mobiltárca Szövetséggel közösen júliusban elindult az eddigi legkomolyabb tesztprojekt. Már akár az első kedvezőbb hírek is pozitív árfolyamreakciót válthatnak ki.

Azonban még mindig sok a „ha”…

Egyrészt még az NFC technológia kereskedelmi elterjedése sem biztosított (elképzelhető ugyanis, hogy végül egy másik technológia lesz a befutó mobilfizetési megoldás), hívja fel a figyelmet Szentirmai Péter. Másrészt abban sem lehetünk egészen biztosak, hogy az ANY lesz a történet nagy nyertese, ugyanis több külföldi vállalat is versenyben van az ANY által biztosítandó részfeladatok elvégzésére.

A technikai alapú elemzés és a lendületes áremelkedés alapján a KBC a befektetési stratégia újragondolását javasolja, miután a papír 551 forintnál elérte a KBC elsődleges célárát. A KBC másodlagos célára 600 forint, azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy a technikai alapú következtetésekkel óvatosan kell bánni a részvény illikviditása miatt, figyelmeztet az elemzés.

Technikai alapon elképzelhető, hogy egy rövid távú konszolidációs időszak következik a papírnál, írja Szentirmai. Mind a heti, mind a napi grafikonon egy erős ellenállásról fordult vissza az árfolyam és az RSI indikátor is a túlvettség jeleit mutatja, így egy rövid pihenő teljesen egészséges reakció lehet.

Forrás: vg.hu – 2013. október 14.