ápr.
17
2012

Piac

Nagyon sokat nem változott amit a piacokról gondoltam, de jól látszik, hogy legalább kétpólusú lett a világ. Van egyrészt Európa, ahol a periféria részvénytõzsdéin a 2011 tavaszán kezdõdött medvepiac láthatóan még nem ért véget, mivel a megszorítások recessziót generálnak; és vannak azok az országok, ahol növekedés várható, így a tõzsdék is hosszabb távú emelkedõ trendben maradtak. Nem véletlen, hogy miközben a Nasdaq 11 éves, az S&P 500 pedig 3éves csúcsot ütött nemrég, addig a spanyol index többéves mélyponton van, és nem nagyon vitézkedik, a portugál a 2009-es pánikalj alatt, és az olaszok is tapadnak a mélységbe.

Egyébként az amerikaiak számára – kicsit 1997 végéhez hasonlóan – még jó hír is a folyamatos európai aggódás (akkor Ázsia miatt volt félelem), mivel valószínûbbé teszi a QE3-at és valószínûtlenebbé bármiféle (fiskális és  monetáris) stimulus visszavonását. A most meglévõ hosszabbtávú trendek alapja tehát változatlan: fiskális szigor Európában, ami recessziót hoz, és monetáris stimulus+megengedõ fiskális politika  USA-ban, ami fenntartja a növekedést.

Egyébként mély megdöbenéssel vettem észre, hogy Európa egyetlen tõzsdéje, amely 4éves csúcs közelében van, nem más, mint az ír index: http://www.bloomberg.com/quote/ISEQ:IND/chart Nem értettem már azt sem, hogy az ír kötvényhozamok miért estek le ennyire, azt meg hogy a tõzsdéjük mitõl ilyen erõs végképp nem értem, de úgy tûnik a befektetõk szerint valamit jól csinálnak. Ezt még egy kicsit tanulmányozom mielõtt írnék róla, addigis új kedvenceimnél maradok, a görög kötvényeknél.

Magyarország: a szokásos szidalmazás helyett egy beszélgetés kapcsán jutott eszembe, hogy habár a hazai gazdaságpolitika számos elemével egyáltalán nem értek egyet, ám a jelenlegi kormányzat számos olyan dologhoz nyúlt hozzá, ami évek óta nagy ellenállást vált ki, és ideje volt már valamit kezdeni velük: egészségügy, közlekedés, nyugdíjak, rokkantnyugdíjasok, önkormányzati rendszer, parlamenti képviselõk, stb. A sok lefaragás és átalakítás miatt azt gondolom, hogy ha elindul a hazai növekedés, akkor a költségvetés szempillantás alatt nagyon könnyen helyrerázódik és Magyarország lekerül a szégyenfalról, a 10 legkockázatosabb ország listájáról. Sajnos a kormányzat nem érti meg, hogy milyen visszacsatolások vannak a tõkepiacokon, és hogy hiába hisznek láthatóan õk is abban (2010 májusa óta!!!), hogy majd a valamikor meginduló növekedés mindent meggyógyít,  ha addig is pont az ebbbéli megingathatatlan hitük miatt nem hajlandóak cselekedni…Egyébként a forint és a magyar kötvénypiaci a múlt hetek esõ fázisát kifejezetten jól tûrte, a hosszú hozamok 9% körül ellenállásba ütköztek, és a pénzpiaci viharok ellenére nem mentek feljebb. Ez jó jel szokott lenni, de önmagában még nem elég. 

http://www.zsiday.hu/blog/piac