nov.
8
2011

Rába

Pár dolog eszembe jutott az állami Rába-felvásárlás kapcsán.

Az elsõ az, hogy a korábbi MOL-vételt (ami 500 mrd Ft-ba került Magyarországnak, 23000 Ft-os árfolyam környékén történt – most 16000-n vagyunk) erõsen elleneztem, mert nem nagyon láttam értelmét olajcéget venni. A MOL egy hatékony, jól mûködõ szervezet, az állami beszállás nem nagyon tud rajta javítani, inkább csak rontani – ehhez képest nem vették olcsón, tehát az állami beszállásnak sok értelme nem volt. Ugyanakkor a Rábában jelentõs potenciál van, és állami kézben mûködve komoly szinergiák lehetnek, ha jól csinálják. Persze Magyarország nem arról híres, hogy az állami cégek jól mûködnének, de világszerte azért van számos példa arra, hogy állami kézben lévõ társaságok jelentõs profittermelés mellett jól mûködnek. Mind a közösségi közlekedés, mind a hadiipari megrendelések területén van arra lehetõség, hogy a Rábában rejlõ kiaknázatlan potenciál megugorjon, hogy a cég jelentõs állami megrendeléseket kapjon, ami igen jelentõs profitbõvüléshez vezethet. Ha így lesz, akkor a 815 Ft-os árfolyam kifejezetten olcsónak is bizonyulhat. Ez a vásárlás tehát, ha értelmes a folytatás, értéket is teremthet minden magyar adófizetõ számára.

A másik kérdés az, hogy vajon miért nem hallottunk még arról, hogy a PSZÁF vizsgálja a legutolsó kereskedési napot, amikoris egyértelmûen bennfentes kereskedés volt, csak azt kellene kideríteni ki a bûnös: a Rába papírok a szokottnál jóval nagyobb forgalom mellett jelentõset emelkedtek, mindenféle hír nélkül, a bejelentés és felfüggesztés elõtti utolsó kereskedési napon. A bennfentes kereskedés klasszikus esete…Egyébként a megelõzõ hetekben a cég is bõszen vette saját részvényeit itt is kérdéses, hogy ennek mi volt az oka. Olyannyira látványos volt a sajátrészvény-vásárlás, hogy én is elgondolkodtam, hogy miért veszik ennyire, és érdemes-e Rába részvényt venni (a menedzsmentek sajátrészvény-vásárlásai sokmindent jelezhetnek, mindig érdemes végiggondolni, hogy mit miért csinálnak). Végül úgy döntöttem, hogy bár nem drága  a papír, de egyelõre nem veszek. Tévedés volt :)

A harmadik kérdés, hogy mi lesz most a részvénnyel. Valószínûleg sokan felajánlják a papírjaikat, ám tekintettel a jelentõs kisbefektetõi hányadra, azt gondolom, hogy az MNV nem jut 90% fölé, nem tudja megkezdeni a kiszorítást, így a részvény egyelõre a tõzsdén marad. Ellenajánlatra nem nagyon lehet számítani a jelen helyzetben, így legvalószínûbb, hogy az árfolyam 800 Ft környékére megy fel, az ajánlat ideje alatt ott marad, majd (ha igaz, hogy a tõkepiaci környezet romlani fog a jövõ év során, én egyelõre erre számítok) szépen lecsorog, akár ugyanide 5-600 környékére, ahol pár napja voltunk.

 

http://www.zsiday.hu/blog/r%C3%A1ba