jún.
30
2013

Rövid heti összefoglaló

A legfontosabb hír természetesen az, hogy a portfolio.hu gondozásában megjelent könyvecském a GIGANTIKUS érdeklõdésre tekintettel ismét utánnyomásra került, és elérhetõ (nem nálam, hanem a cikkben szereplõ címrõl rendelhetõ meg)

http://www.portfolio.hu/vallalatok/maniak_es_valsagok_a_tozsden_ujra_itt_a_portfoliohu_fuzet.4.130125.html

A történelem mint tudjuk a tõzsdések nagy tanítómestere, úgyhogy érdemes tanulmányozni, sokat lehet belõle tanulni, és ez természetesen nem csak az általam leírt sztorikra igaz, hanem az elmúlt évtizedek-évszázadok gazdaságtörténelmére általában. Úgy gondolom, hogy aki befektetésekkel akar foglalkozni, annak szinte kötelezõ (lenne) végigolvasni és végiggondolni az elmúlt idõszakok gazdasági/gazdaságpolitikai/tõkepiaci eseményeit.

Egyéb fontos történések a világgazdaságban:

Úgy tûnik az amerikai kötvénypiac fordulója nem vicc. Tartósan magasabb hozamokra kell berendezkedni, és láthatóan ennek a folyamatnak az elején vagyunk még csak (habár a jelentõsen túladott állapot miatt könnyen lehet párhetes megálló a kötvénypiacon). A legmeglepõbb, hogy a nagyon erõs momentumú mozgás ellenére semmiféle félelem nincs, sõt a guruk (Gross, Gundlach) nyugtatnak: nem kell megijedni, nincs vége a kötvényeknek; eközben az elemzésekben, sajtóban nyoma sincs annak, hogy esetleg 3, neadjisten 4-5%-ra emelkedhetnének az amerikai hosszú hozamok (pedig a válság elõtt is ott voltak). Erõs trend+ félelemmentesség: nagyon gyanús. Különösen gyanús ez annak fényében, hogy az elmúlt években valódi kötvénybuborék épült fel: a lakossági pénzek csõstül áramlottak a kötvényekbe, a legnépszerûbb menekülõeszköz volt ez. Biztonság és fix hozam, bármi áron! Ez volt a csatakiáltás az elmúlt 1-2 évben, és most a kötvénybuborék elkezdett ereszteni. Pedig mi van, ha a világgazdaság valóban elkezd nõni, és a sok kinyomtatott pénz inflációt okoz? Mi van, ha váratlanul sokkal gyorsabban áll talpra Európa és indul be az USA? Úgy vélem, a kötvényekben jelentõs medvepiac indult el, és még messze nincs vége.

Ez nagyon jó hír a japán vezetésnek, mert valószínûbbé teszi, hogy az Abenomics mûködik, és tovább gyengülhet a jen, illetve erõsödhet a japán tõzsde (hiszen nõhet a hozamkülönbözet a jen és más devizák között).

Magyarország számára ez azt jelenti, hogy nem nagyon kéne lejjebb menni a kamatokkal, de mivel láthatóan még sokat akarnak vágni, így ez gyengébb forintban ölthet testet. Ugyanakkor egyelõre a forint nagyon erõs más feltörekvõ devizákhoz képest, aminek oka, hogy a bankrendszer gyengesége miatt a határidõs forintpiacon a "kamattartalom" korábban az elméleti (magyar kamatszint mínusz ECB kamatszint) alatt volt, ám ez kezd helyreállni, így a kamatvágások ellenére a spekulánsok számára elérhetõ forint kamatkülönbözet (carry) egyelõre nem nagyon csökkent, tehát számukra mintha nem is nagyon lett volna kamatvágás. Rövidebb távon ez forint erõt sejtet, hosszabb távon azonban a fentiek inkább forint gyengülést vetítenek elõre…

http://www.zsiday.hu/blog/r%C3%B6vid-heti-%C3%B6sszefoglal%C3%B3