márc.
4
2013

S.O.S.

A hazai gazdaságot évek óta gúzsba kötõ devizaadósság problematikájára keresi a kormány a választ, és várhatóan az MNB-vel együtt fog közbelépni – derült ki Varga Mihály szavaiból:

http://www.portfolio.hu/gazdasag/varga_nyilatkozatcunamiba_kezdett.180562.html

"Abban biztos vagyok, hogy a Matolcsy György vezette jegybank az (növekedésösztönzõ – a szerk.) intézkedéseknek, az eszközöknek egy szélesebb tárházát fogja majd alkalmazni, mint a korábbi jegybanki vezetés…A nemzetgazdasági miniszterjelölt hétfõ reggel a TV2 vendége is volt. A Reuters hírügynökség összefoglalója szerint Varga úgy fogalmazott, hogy a kormány további intézkedést tervez a devizában eladósodott háztartások megsegítése érdekében."

Mivel a devizatartalék egy részét már a végtörlesztéshez is felhasználták, így meglehetõsen valószínûnek tûnik, hogy ismét bevetik a tartalékot, és a kormány jegybank kormány hamarosan kijön valamiféle "végtörlesztés 2"-vel, ami lehet például a devizahitelek, vagy azok egy részének forintosítása, vagy olcsó államilag támogatott forinthitelek nyújtása a devizahiteleseknek CHF-hiteleiket kiváltandó, vagy bármi más ami eszükbe jut. Mivel a választások rohamléptekkel közelednek, és a bejelentendõ intézkedéseknek még hatniuk is kellene, így valószínûleg a következõ hetekben konkretizálódni fog, hogy mit tervez a jegybank a kormánnyal karöltve.

Természetesen azt a történelemkönyvekbõl lehet tudni, hogy a kormánnyal nagyon együttmûködõ vagy annak alávetett jegybank/monetáris politika jellemzõen magasabb inflációval, alacsonyabb kamatszinttel és gyengébb devizával jellemezhetõ.

***

Nemzetközi helyzet:

Nagyjából az van, amirõl már korábban is szó volt: 2013 még a megszorítás éve Európában, így növekedés nuku, USA-ban is szorítgatnak, így ott sem lesz sok, és a feltörekvõ országok is szenvednek ennek köszönhetõen. Marad a mocsár: nagyon alacsony növekedés, nulla inflációs nyomás (sõt inkább defláció), negatív reálkamatok, és a válság második hullámának (2011-12) utórezgései, amire mindig meg lehet ijedni. A legnagyobb valós veszély az az, hogy miközben már valóban elkezdtek kilábalni a gazdaságok a válság bugyraiból (Európában az utolsó komoly megszorításos év zajlik), és sok helyen sokkal stabilabb alapok épültek ki, a lakosság fellázad, és pont mielõtt beérne a gyümölcs, káoszba dönti az országot. Sok helyen rezeg a léc, még Itáliában is, amint láthattuk, ahol a lakosság 25%-a a Bohócra, 31%-a meg a Szatírra szavazott. Mit várjunk, akkor mondjuk kevésbé fejlett országoktól? Mihelyst a gazdasági helyzet javul, ezek az erõk elgyengülnek majd, de amíg hat a megszorítás, magas a munkanélküliség, addig tarolhat a populizmus. A politikai kockázat a legnagyobb idén, a valós, gazdasági kockázatok ennél sokkal kisebbek. 

http://www.zsiday.hu/blog/sos