barrick gold

Soros nagyot kaszált az arannyal

Az arany szép emelkedést mutatott az év elejétől kezdve, amiből természetesen a bányacégek is képesek voltak profitálni. Nem csoda, hogy Soros György alapja is kapva-kapott az alkalmon és tekintélyes pozíciókat halmozott fel aranyban, valamint a nemesfém kitermelésében utazó Barrick részvényeiben. Azonban most úgy tűnik, hogy változtak az idők, mivel Soros felszámolta eddigi befektetésének nagy részét. Azt nem tudni, hogy a lépés egy újabb medvepiac sejtésére utal-e az arany tekintetében, vagy csak átmeneti profitrealizálásról volt szó. Mindenesetre a jelek vegyes képet mutatnak.

Soros leépítette az eddigi kedvenceit

A Soros György nevével fémjelzett Soros Fund nagy pozíciókat tartott eddig a technológiai cégek részvényeiben, de az aranyba és a bányacégekbe is jelentősen bevásárolta magát. Valami azonban most megváltozott Soros terveiben, ugyanis portfóliójának erős átsúlyozásába kezdett bele. 2016 első féléve során nagy mértékben visszavágta a technológiai befektetéseit és úgy tűnik, hogy az eddig aranyban felépített long pozíciók esetében sem jár el másképp.

Az alap megszabadult az arany kitettségeinek nagy részétől a második negyedév során, mivel egy jókora adag SPDR Gold Trust részvényen adott túl, ami eddig tetemes mennyiségben állt az alap gondozása alatt. De azt sem várta ki Soros, merre megy a világ egyik legjelentősebb arany kitermelőjének tartott Barrick Gold árfolyama, ami az alap legnagyobb befektetései között képviseltette eddig magát. Miután 19,4 millió darab részvényt szerzett a vállalatban, fokozatosan 1,07 millió darabra csökkentette kitettségét, ami mintegy 95 százalékos visszaesést jelent.

Az év eleje óta eltelt időszakban azonban kirívóan jó teljesítmény állt a Barrick mögött, amit mutat az is, hogy 170%-ot is menetelt felfelé a vállalat árfolyama. A cég jelentősen javította működését és adósságát is csökkentette, ami részben indokolhatja, hogy miért tudott emelkedni az árfolyam. De az árfolyam emelkedéséből az arany felfutása nagyobb arányban vette ki a részét, mivel ezáltal nagyobb bevételre és profitra tudott szert tenni a cég. Az utóbbi hetekben közel 8%-ot zuhant a részvény árfolyama, ami egyben a három hónapos csúcsról való lefordulást is jelenti.

Arról már megoszlanak a vélemények, hogy hosszabb távon mire lehet képes a nemesfém, azonban egyes elemzői számítások alapján az arany árfolyamának nagyjából 1450 dollár/unciás szinten kellene ahhoz állnia, hogy igazolni tudja a vállalat jelenlegi értékeltségét. A vállalat várt nyereségének közel 26-szorosán forog jelenleg a részvény a piacon, mikor is tavaly még csak 17-szeres P/E szorzón kereskedtek a papírral.

barrick arfolyama

Kérdés azonban, hogy Soros lépése jelzésértékű volt-e, vagy van még kiaknázható lehetőség az aranyban, illetve a bányatársaságokban. Egyes elemzői vélemények alapján a válasz az, hogy az arany és a nemesfémet kitermelő cégek árfolyamának további emelkedése előtt az elkövetkező időkben már akadályok állhatnak, mivel az eddigi támogató környezet szép lassan eltűnhet. Számos bizonytalanság övezi a jövőbeli kilátásokat, amik közül talán a legfontosabb, hogy meddig marad fenn az alacsony kamatok korszaka, illetve hogy meddig szükséges berendezkednünk az alacsony inflációra.

Soros is felhívta a figyelmet, hogy a kínai események és az USA-ban jelenlévő bőséges hitelállomány a 2008-as eseményekre emlékeztetik, ami miatt a részvénypiacok tekintetében nem túl derűlátó. Ez az aranyra sem hat egyértelműen, de a bizonytalanság rövid távon az arany malmára hajthatja a vizet. Más vélemények szerint a lendület a bányacégek esetében még fennmarad, mivel a részvények eladása most nem szükségszerűen az aranyat övező medve hangulatnak, hanem a befektetők (köztük Soros) profitrealizálásának köszönhető.

Mi történt az arany háza táján?

Jó döntést hozott az a befektető, aki már időben kiszemelte magának az aranyat, ugyanis az árfolyama az év elejétől fogva szinte szárnyalt, mintegy 26%-kal került feljebb, ami az utóbbi 3 évtizedben a legjobb fél éves teljesítményt jelenti. Az arany az egyik legklasszikusabb menekülőeszköz a befektetők repertoárjában, így nem meglepő a megnövekedett népszerűsége a világgazdasági bizonytalanságok közepette. A Brexitet övező időszakban is jelentős tőke áramlott ki a részvénypiacról, ami többek között az aranyban talált menedékre.

A nemesfém iránti keresletet elsősorban a globális növekedési kilátások és a negatív kamatlábak okozta aggodalmak korbácsolták fel, ami jelentősen növelte a jövővel kapcsolatos félelmeket a befektetőkben. De közrejátszott az is, hogy a Fed kivárásra kényszerült, valamint a kamatok is alacsony szinten maradtak világszerte, ami tovább növelte a hozamvadászat mértékét. A viszonylag gyenge dollár is támogatóan hatott a nemesfém árfolyamára, ami többször járt lokális csúcsokon az elmúlt időszakban. Inflációt ugyan a jegybankoknak a rendszerből még nem sikerült kisajtolni, de ha a törekvésük megvalósul, az hosszabb távon is alapot szolgáltathat az arany iránti kereslet élénküléséhez.