okt.
5
2013

Surranópálya

Miközben a világ csodálkozva bámulja az ostobaság kicsúcsosodását az USA-ban, és amiatt aggódik, hogy a negyedik negyedévben ebbõl kisebb gazdasági visszaesés is lehet, az európai periféria-tõzsdék a surranópályán emelkednek. Mit emelkednek?! Rakéta módjára törnek az ég felé.

Mind az olasz, mind a spanyol tõzsdeindex bõ kétéves csúcsra tört, ami ugyanannak a témának egy másik megnyilvánulása, amirõl mostanában sokat írtam: gazdasági normalizáció. A recesszióban fetrengõ gazdaságoknak (és vállalataiknak) már az is csodálatos hír lenne, ha az európai gazdaság végre tényleg kicsit beindulna, s növögetne mondjuk  1-2%-kal, mert ezzel egyszerre csökkennének az államcsõdkockázatok (növekvõ nominális GDP), csökkenne a költségvetési hiány(növekvõ adóbevételek+csökkenõ jóléti kiadások), és nõnek a vállalati profitok. Ha kellõen sárba tiport egy ország gazdasága, akkor egész kis javulás is elég a környezetben ahhoz, hogy a vállalkozások helyzete ugrásszerûen növekedjen. Például ha egy mütyürkegyár fix költsége 50, változó költsége pedig az árbevétel 50%-a, akkor ha 100 az árbevétele, akkor nincs profitja. De ha egy kicsit is tu nõni az árbevétel, mondjuk 105-re, akkor máris 2,5 egység profitja képzõdik. Ha még valami adóssága is van, akkor ez a kis változás a csõd és a fennmaradás közötti különbséget jelentheti. Az elsõ esetben ugyanis egyre mélyebb adósságcsapdába kerül, a másodikban meg tudja fizetni a kamatokat legalább, sõt az adósság mértékétõl függõen akár profitábilissé is válhat.

Márpedig a periféria-tõzsdék ugyancsak a mélyben vannak: a spanyol index 16000-en tetõzött 2007-ben, és 6000-ig esett 2012-ben, de még mindig csak 9400-on van. Az olasz index 43000-rõl 13000-ig zuhant, s még mindig csak 18000-n van. Úgyhogy lehet még tér az emelkedésre. Egyébként a magyar kis-közepes részvényeket tömörítõ BUMIX index is éves csúcson van (bár ez nagyrészben az EGIS-felvásárlás eredménye), de sok egyedi kisebb papír is éves csúcs környékén lófrál, pl: Nyomda, Danubius, Rába, GSpark, TVK, tehát itt is vannak életjelek. Mivel eléggé régóta tart a recessziós-depressziós idõszak mind Magyarországon, mind az EMU-periférián, ezért a megnyugvás-javulás-normalizáció komoly változásokat hozhat az eszközárakban…

http://www.zsiday.hu/blog/surran%C3%B3p%C3%A1lya