„Szakemberhiány”

Bezárt a népszerű Fa-Villa étterem Szegeden. Ez van, ha a mobilis szakácsok és pincérek bére az európai bérkonvergencia miatt jobban megy fel, mint a vendéglőbe látogatók bére/vásárlóereje. Sarkítva: ha lassan már majdnem annyit kell fizetni a jó szakácsnak, mint Bécsben, akkor 4-5 eurót kellene elkérni a korsó sörért meg 10-20-at a főételért, és 15-ért adni ebédmenüt, mint ott, de ezt ki tudja kifizetni? Csak nagyon centrális lokációban, ahol vannak nagyobb vásárlóerejű turisták is.

Egy illusztráció, Heinrici étterem Burgenlandban, utoljára magyar szakács és több magyar pincér is volt benne, ilyen árakkal megy, ebből gazdálkodják ki a béreket: ezt aligha lehetne megfizettetni Szegeden, de Pesten se mindenhol, háromszoros osztrák vásárlóerő mellett nem probléma. Szélsőséges esetben csak a luxuséttermek meg a nagyon olcsó büfék tudnak majd (könnyen) életben maradni.

Étel/ital Ár
Spargelrisotto € 11,50
Gebratener Zander € 18,50
Esterhazy Rostbraten € 19,50
Gekochter Kalbstafelspitz € 22,00
Wild-Burger € 15,50
Spargel Cordon Bleu € 16,50
Rücken vom Maibock € 28,50
Golser Premium Pils oder Zwickel 0,5 l € 4,30

Forrás: Vakmajom a Facebookon