ápr.
23
2012

Szektoradók más köntösben

Hoztam is ajándékot meg nem is – mondta az okos leány, mire bölcs Mátyás királyunk rászólt, hogy ugyan rejtse már el a csúnyáját. Mi is így vagyunk ezzel a Széll Kálmán Terv 2.0 kapcsán.

Teljesen egyértelmû, hogy a kormány nem tudja kivezetni a szektoradókat – egyértelmû volt már bevezetésük idején is – és most kicsit más köntösben visszahozza, pont úgy ahogy írtam errõl nemrégiben (percadó már úgy tûnik lesz, a perecadót egyelõre hiányolom, de ami késik nem múlik). Az adók ugyanazokat a szektorokat célozzák, csak mostmár jellemzõen nem közvetlenül a cégeket, hanem a tranzakciókat/fogyasztást szankcionálják. Azt is mondatnánk, hogy a kormány – bár szelektíven, de  – tovább emeli az ÁFA-kulcsot!

Alepvetõen egyetértek azzal az iránnyal, hogy a fogyasztás legyen adóztatva a munka helyett (habár szerintem a társadalmi egyenlõtlenségek megszüntetése jegyében célszerû a vagyonadó is, de ez részletkérdés), mert ez ösztönzõen hat a gazdaságra. A probléma makrooldalról továbbra is a folyamatos kiszámíthatatlansággal van, ami legalább annyira sokat nyom a latba ellenkezõ irányból, mint az alacsony adókulcs.

Ami a tõzsdei hatásokat illeti: valószínûleg a vállalatok és a fogyasztók valamilyen módon megosztoznak majd a költségeken, és megújított szektoradók egy része a vállalati profitokat fogja terhelni, más része pedig a lakosságot, és valószínûleg generál némi inflációt is a megemelkedett díjakon, költségeken, elõfizetési tételeken keresztül.  

Ez összességében kedvezõ a hazai makromegítélés szempontjából, és (emiatt is) 3-évre elõretekintve a nagy hazai tõzsdei cégek közül továbbra is az OTP-ben látom a legnagyobb árfolyamnövekedési potenciált. Az Mtel örülni fog ha fenn tudja tartani jövedelmezõségét, a MOL számomra erõsen kérdéses, nem látom át, a Richter fejlesztéseinek termõre fordulásához évek kellenek, ám ha a hazai makrohelyzet javul, akkor az OTP profitabilitása nagyot ugorhat akár pár éves távon.

A kormány tehát hozott is ajándékot a Széll Kálmán Terv 2.0-val (makoroldalról) meg nem is (mert profitoldalról meg elvesz továbbra is) a tõzsdei részvényeknek…

A bíró okos leánya:

http://www.youtube.com/watch?v=awST87FBvTg

http://www.zsiday.hu/blog/szektorad%C3%B3k-m%C3%A1s-k%C3%B6nt%C3%B6sben