feb.
17
2012

Szuverenitás és gazdaságpolitika

Többször volt már errõl is szó, és most egy nagyon jó hozzászólást találtam Varró Lászlótól a fenti témához, nem is nagyon van mit hozzátenni:

"Tegnap érdekes beszélgetésem volt egy euró tizmilliárdokat mozgató cég képviselõjével arról, hogy miért nem fognak Magyarországon beruházni (jellemzõ módon hónapok óta ez volt az elsõ beszélgetés, ahol magyarországi beruházás egyáltalán elvi lehetõségként felmerült). Az úriember két dolgot emlitett: ‘’Magyarországon a beruházás elkészültével a kormány bármikor közölheti velünk, hogy ez nem a te létesitményed, elvettem, és akkor semmilyen jogorvoslati lehetõség nincs’’, illetve úgy vélte, hogy a makropénzügyi helyzet Magyarországon törékeny, az ország lehet, hogy segitségre fog szorulni, viszont a kockázatokat jelentõsen növeli, hogy eközben külpolitikája szisztematikusan felbõszitett minden szereplõt, akinek a segitségére rászorulhat. Sok tekintetben tipikus beszélgetés volt, és jól illusztrálta azt, hogy mindazon intézmények, amelyek a kedvezõ beruházási környezetet és a gazdasági fellendülést hozzák, a szuverenitás korlátozását jelentik. A magántulajdon szentségének védelme és a szerzõdések pártatlan betartatása egy olyan jogi intézményrendszert feltételez, amely korlátozza az állam és a politikai döntéshozók mozgásterét. Németországban azért alacsonyabb a beruházások kockázati prémiuma, mint Venezuelában, mert a német állam kevésbé szuverén, bizonyos dolgokat, amelyet Venezuela megtehet, a Németország nem. Az ipari forradalom nem az abszolutista monarchia Franciaországban bontakozott ki, ahol a király valóban, a szó eredeti értelmében szuverén volt (Az Állam én vagyok), hanem abban a Nagy Britanniában, ahol parlamenti és birósági jogintézmények valamint egy általános politikai kultúra korlátozta az államot, és igy érdemes volt a bárói cimért való lobbyzás helyett gõzgép épitésbe fektetni. Ami pedig a külpolitikát, és Magyarország európai megitésését illeti, sem tegnapi beszélgetõtársamat, sem a hasonló pozicióban lévõ embereket nem érdeklik a részletek. Egyáltalán nem volt kiváncsi arra, hogy a mostani rossz megitélésünk csak egy balliberális aknamunka az elmúlt nyolc év katasztrófáiból kemény munkával az országot kivezetni próbáló kormányzati cselekvéssel szemben. Ha Magyarország kapcsolata akármilyen okból megromlik Magyarországnál erõsebb, befolyásosabb és Magyarország számára fontos szereplõkkel, az a magyar külpolitika kudarca, full stop. "

Egyébként innen van , de nem fontos, mert maga a cikk nem olyan érdekes:

http://velemenyvezer.blog.hu/2012/02/17/szuverenitas_demokracia_az_eu_tenyleg_elveszi?utm_source=cimlap&utm_medium=link&utm_content=2012_02_17&utm_campaign=index

http://www.zsiday.hu/blog/szuverenit%C3%A1s-%C3%A9s-gazdas%C3%A1gpolitika