nov.
23
2012

Támadnak a pomogácsok!!!

A spekulánslobby láncoskutyája, az S&P hitelminõsítõ hátbatámadta a magyar gazdaságot és leminõsítette az ország adósságát:

http://www.portfolio.hu/gazdasag/leminositette_magyarorszagot_a_standard___poors.176175.html

Erre az elképesztõ gonoszságra válaszul az NGM  nagyszerû riposzt-közleményt adott ki, amely a pénteki partiba indulóknak meg is adta az alaphangulatot, semmiféle mesterséges rásegítésre nem lesz szüksége annak, aki ezt elolvassa:

http://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/hirek/komolytalan-minosites-a-standard-poors-hitelminositotol

Idéznék belõle:

"Ma már nem lehet komolyan venni a hitelminõsítõket. Mára gyakorlatilag a világ összes országát leminõsítették. Nem maradt már senki, ezért ez a helyzet már csak a hitelminõsítõket minõsíti. A legnagyobb hitelveszteséget maguk a hitelminõsítõk könyvelhették el a válság éveiben. A hitelminõsítõk ezért a múlt részei…Mindezek után a S&P komolytalanná vált, mert az általa is elismert eredmények ellenére megpróbálja a magyar gazdaságot olyan kategóriába sorolni, ahol nem található olyan ország, amelynek 3% alatt van a költségvetési hiánya, csökkenõ pályán van az államadóssága és tartós aktívumot mutat a folyó fizetési mérlege. Mindezek alapján eljött az ideje, hogy a spekulánsok egyik lobby intézménye, a Standard&Poor’s önmagát minõsítse le."

Az NGM közleményében egyébként sok igazság van, amikrõl már én is többször írtam, pl. Magyarország költségvetési hiánya valóban szépen kordába lett terelve, adósságunk nagy, de az európai átlagnál alacsonyabb és kezelhetõ, fizetési mérlegünk pozitív, stb. Ez mind igaz, és mind nagy eredmény. A fõ probléma azonban az, hogy a közlemény elárulja, a kormányzat nem is érti, fel nem foghatja, hogy mi a hitelminõsítõk baja. Õk csak azt látják, hogy egy csomó mutatót sok munkával, küzdelmesen helyrekalapáltak, és ezt mégsem ismerik el nekik. Bármit tesznek, mindig csak a kifogásokat kapják mindenhonnan: EU, IMF, hitelminõsítõk. Logikus konklúziójuk: ezek direkt bántanak minket. Kettõs mérce. Összeesküvés. Szilveszteri pezsgõmámorban úszó brókerek támadása. Veszett a világ.

A magyar gazdaságpolitika nem érti a kiszámíthatóság és bizalom szerepét a gazdaságban, márpedig, mivel a gazdaság emberek kapcsolatára épül (és éppen ezért a közgazdaságtan mindig is társadalomtudomány marad), legfontosabb építõeleme, alapzata mindig is a bizalom. Ha ez nincs, akkor nincs semmi. Ha nem építünk alapot, akkor felépíthetjük a legszebb falakat, szobrokat, mellvédeket, tetõt, mindez semmit sem fog érni, mert az elsõ nagyobb esõ el fogja mosni az egészet, és csak a romokat nézhetjük… 

***

Egyébként meg úgy tûnik, hogy továbbra is kitart a szerencsénk, a hozamvadász attitûd folytatódik, a perifériakötvények hozama csökken, a részvényárak ismét nõni látszanak, véleményem szerint él a carry-play szelleme. Naponta vagy két ember megkérdezi tõlem, miért ilyen erõs a forint. A válaszom még most is ugyanaz: 6-0. Hat százalék nálunk a hozam, nulla százalék a fejlett világban. Amíg nincs óriásdráma valamelyik nagyobb gazdaságban, vagy a kormányzat nem követ el valamilyen szarvashibát, addig jönni fognak a lepkék a fényre, akarom mondani a külföldi befektetõk az állampapírpiacra. A leminõsítés tehát okozhat megingást a forint árfolyamában és az állampapírpiacon is, de szerintem nem lesz tartós: a hozamvadászat egyelõre mindent ûberel. Ha ebben változás lesz, az nagyon nagy baj lesz nekünk.

http://www.zsiday.hu/blog/t%C3%A1madnak-pomog%C3%A1csok