Sze.
16
2013

Tényleg véget érhet a recesszió?

Több emberrel beszélgettem mostanában Európáról és érdekes módon nagyon nagy a hitetlenség a kontinenssel kapcsolatban. Pont azok az érvek hangzanak el, ami minden válság után szokott: Semmi sincs megoldva. Alkalmatlanok a változásra. Nem volt valódi intézkedés. Csak az időt húzzák” és így tovább…

A legtöbben alábecslik azt az elképesztő átalakulást, amelyen Európa – kényszerből bár – de végigment. Európának sok problémája van/volt, de a kontinensen belüli egyensúlytalanságok borították majdnem ki a bilit. A déli államok folyamatos, és egyre növekvő folyó fizetési mérleg hiánnyal küzdöttek, a válság hatására pedig a költségvetési hiányuk is felszökött. Ebben azonban nagyon gyors változásokat láthatunk. Érdemes ezen a számsoron végigfutni:
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&language=en&pcode=tec00043

Habár a legfrissebb, idei adatokat még nem tartalmazzák, így is komoly eredményeket láthatunk, ráadásul a javulás azóta is folyamatos. A spanyolok folyó fizetési mérleg hiánya (évente ennyivel adósodtak el a külföld felé valamilyen formában) 2007-ben a GDP 10%-a (!!!) volt, de mára pluszba lendült. Ugyanez zajlott a görögöknél és portugáloknál is (lásd a grafikont):
http://www.zerohedge.com/news/2013-06-24/collapsing-european-imports-crush-current-account-recovery-cravings

Pont ez zajlott le párhuzamosan a költségvetésekkel is. Itt vannak például régi jó barátaink a görögök:
http://www.minfin.gr/portal/en/resource/contentObject/contentTypes/genericContentResourceObject,fileResourceObject,arrayOfFileResourceTypeObject/topicNames/budgetExecutionBulletin/resourceRepresentationTemplate/contentObjectListAlternativeTemplate

According to the preliminary data available for the execution of the State Budget on a modified cash basis, the State Budget deficit for the 8 months of 2013 amounted to 2,441 million Euros against the target for deficit of 7,833 million Euros and the deficit of 12,484 million Euros for the 8 months of 2012The State Budget Primary Balance amounted to a surplus of 2,922 million Euros, against the target for primary deficit of 2,496 million Euros and the primary deficit of 1,414 million Euros performed at the same period of the previous year.

A görögök – a kamatokat nem beleszámítva – már többletes költségvetéssel rendelkeznek! Ez hihetetlen javulás a néhány évvel ezelőtti helyzethez képest. Látni kell, hogy számos európai ország gigantikus erőfeszítéseket tett, és ennek meg is van az eredménye.

Európában nem jött el a kánaán, de a legtöbben nem veszik figyelembe, hogy milyen nagy változások voltak, és hogy ezeknek a változásoknak köszönhetően már nincs szükség olyan nagy nadrágszíjmeghúzásra. Ha pedig nem kell tovább szorítani, akkor valóban beindulhat a növekedés, mert nem lesz szembeszél.

Töketlenek, állandóan bénáznak, egymással veszekednek, de ennek elelnére mégis csak menetel tovább Európa, és egyelőre nem is rossz irányba… 

Forrás: zsiday.hu