dec.
30
2011

Tévedésbõl tévedésbe

Találtam egy jó Soros interjút, amiben igazándiból semmi új nincsen, mégis jól összefoglalja, hogy mit gondol a piacokról, és amivel teljesen egyetértek:

http://www.bloomberg.com/video/77208056/

A piacokon az árfolyamokat a befektetõk világképe, percepciója alakítja. Ez a percepció vagy helyes, vagy nem, lehet, hogy igaz, részben igaz, vagy akár nagyon ritkán tökéletes is lehet. Jellemzõen azonban a befektetõk, piaci szereplõk világlátása nem egyezik az objektív valósággal (ha egyáltalán van olyan), és emiatt a piacok által árazott eszközök árazása szinte soha nem tökéletes: vagy alulárazottak, vagy túlárazottak a termékek. Ami még ennél is fontosabb, hogy nem csak azt kell azonosítanunk, hogy a piac éppen milyen (tév)nézetben él, milyen vélemény alapján áraz, hanem azt is ki kell találnunk, hogy ez a vélemény, percepció mikor, milyen változások hatására tud módosulni. Azaz magyarul: az egyik tévnézetbõl mikor kerül a másik tévnézetbe a piac.

S mivel felismerjük, hogy a piaci szereplõk világról alkotott képe soha nem tökéletes, ebbõl egyértelmûen következik, hogy azt is belátjuk, hogy a saját világképünk sem lehet tökéletes: nincs tévedhetetlen piaci szereplõ, és nagyon sokszor fogjuk rosszul látni a dolgokat, számtalanszor fogunk hibázni. Ha a fentieket megértjük, akkor sokkal egyszerûbb lesz a dolgunk a piacokon. Természetesen ez sem garantálja, hogy nyereséggel fogunk kikerülni ebbõl a hatalmas társasjátékból, de ha van egy gondolati vázunk, amire fel tudjuk fûzni a világban zajló eseményeket, az már fél siker.

http://www.zsiday.hu/blog/t%C3%A9ved%C3%A9sb%C5%91l-t%C3%A9ved%C3%A9sbe