nov.
15
2013

Trabanton szállni élvezet…

Az új GDP-adatok kapcsán nekem szegezték a kérdést, hogy akkor most Magyarország rosszabbul teljesít vagy jobban?

A helyzet az, hogy egy Trabantban ülünk az autópályán, körülöttünk Ladák, Skodák, BMW-k, és Jaguárok, úgyhogy náluk gyorsabban nem nagyon tudunk menni hosszabb távon, legalábbis a tények ezt mutatják. Azonban mivel jelenleg még ez a Trabant is áll (=7 éve tart gyakorlatilag a recesszió), és lejtõn vagyunk (=éves 1000+ milliárd forint EU-s ingyenpénzt kapunk), ezért szinte automatikus, hogy a jelenleginél csak jobb lehet a helyzet, és gyorsulni fogunk. Véleményem szerint a következõ években 2-3%-os növekedésre képesek leszünk.

Sajnos azonban tényleg Trabantban ülünk, és a legutóbbi, elmúlt 4 évet elemzõ számok után álljon itt ennek demonstrálására néhány újabb adat, amelyek bemutatják, hogy az elmúlt 10 évben összesen (tehát nem éves szinten!) mennyit nõttek a különbözõ gazdaságok:

Magyarország: 5%

EU: 6%

Csehország: 21%

Románia/Bulgária: 26%

Szlovákia: 39%

Lengyelország: 41%

A hazai gazdaság lecsúszása, leszakadása a régiótól a 2000-es évek eleje óta tart, és szerepet játszottak benne gazdaságpolitikai hibák (költségvetési ámokfutás, devizahitelek elterjedése, hibás adópolitika) és strukturális gondok is (ellátórendszerek reformjának hiánya, oktatási rendszer hibái, bírósági perek végtelen hosszúsága, szerzõdések kikényszeríthetetlensége, korrupció stb.). Ezek megoldását egyelõre nem látjuk, így feltételezhetjük azt, hogy Magyarország potenciális növekedése továbbra is elmarad a környezõ országokétól.  

Pedig nem kellene feltalálni a spanyol viaszt, csak meg kellene nézni, hogy hol, mit csinálnak jól, és az adott területet le kellene másolni, egy kicsit Magyarországhoz igazítva. Vajon miért jó a finn oktatás, miért USA a startupok hazája, miért kicsi a korrupció Szingapúrban, stb. Nem kell feltalálni semmit, nem kell harmadik, meg negyedik utat keresni, csak az ismert, létezõ megoldásokat alkalmazni…

***

Piac:habár eléggé szkeptikus vagyok az amerikai részvénypiaccal kapcsolatban, valószínûleg a kötvények sokkal sebezhetõbbek. Habár a leendõ Fed-elnök eléggé "galamb" hírében áll, ennek ellenére ha valóban nagy növekedés lesz, akkor kénytelen lesz gyorsan visszavonni a stimulust. Erre számítok, és most végre a piacok is ezt árazgatják. Nem teljes szívvel, mert meglehetõsen szkeptikusak (még?), de sok helyen látszik ugyanez: nem csak a kötvénypiacokon, de azon is, hogy a dollárindex kéthónapos csúcsra ment a héten (azóta kicsit lejjebb jött), és a feltörekvõ devizák is gyengültek, a forint is másfél havi minimumot ütött szerdán.

Egyébként a hazai pénznyomtatás (NHP) egyik nagy veszélye, hogy nagyon gyorsan el tudja rontani a pozitív fizetési mérleget, és gyengítheti a forintot, lehet, hogy ez is benne van a forintgyengülésben… 

magas kamat+ fiskális felelõtlenség = erõs deviza

alacsony kamat+ fiskális szigor = gyenge deviza; Pénznyomtatás = devizagyengítés

2002-tõl 2006-7-ig az elsõt  láthattuk, most viszont a második modellt

http://www.zsiday.hu/blog/trabanton-sz%C3%A1llni-%C3%A9lvezet