nov.
10
2011

tücsökésbogár

http://www.privatvagyonkezeles.hu/alapblog/37-zentuccio/628-irorszag-nem-volt-es-nem-is-lesz-gorogorszag

"Exportpiacaink problematikusak, az egész világon alig, Európában pedig szinte sehol sem számolhatunk a mienkénél nagyobb gazdasági növekedéssel. A múlt héten kénytelenek voltunk lefelé korrigálni a saját növekedésünkre vonatkozó elõrejelzést…Az elkerülhetetlennek tetszõ lassulást figyelembe véve, azt mintegy ellensúlyozandó – ezt önnek mondom el az elsõk között – újabb megszorítások jönnek nálunk" – mondja az ír pénzügyminiszter de mondhatná bármely más európai állam gazdasági vezetõje. És ennek köszönhetõen egész Európában folytatódik a megszorítok-lelassulunk-még jobban megszorítok-mégjobban lelassulunk ördögi köre. Egész addig, amíg meg nem valósul a fiskális egység valamilyen formája, az ECB meghirdeti a végtelen állampapírvásárlást, és az államok finanszírozása rendben lesz. Bár még ezután is eltarthat a recesszió egy évig, mivel azért a végtelen finanszírozás mellett is elvárás lesz legalább az elsõdleges államháztartási egyenleget pluszba hozni. A probléma tehát továbbra sincs megoldva. (viszont az általam is javasolt ECB szerepvállalás valószínûleg több tõkepiaci trendet komolyan és tartósabban meg tudna fordítani)

Másik érdekesség:

http://www.portfolio.hu/gazdasag/reagalt_matolcsy_a_brusszeli_ertekelesre.158163.html

"Magyarország az elsõ csatát, a pénzügyi egyensúly helyreállításának csatáját már megnyerte – az Európai Unióhoz történt 2004-es csatlakozás óta egyetlen évben sem mondták ki Brüsszelben, hogy 3 százalék alatti költségvetési hiány lesz Magyarországon – mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter csütörtökön az MTI tudósítása szerint. "

A szomorú helyzet azonban a fenti diadaljelentéssel szemben az, hogy Magyarországnak csak egyszeri tételekkel, effektíve vagyonelkobzással lett 3% alatt a hiánya (nyugdíjpénztári vagyon einstandolása),  enélkül lenne vagy 6% a hiány – még az elmúlt 2 év hiányánál is magasabb érték. Tehát valójában nemhogy jó útra került volna az idei évben a költségvetésünk, hanem még rosszabbra. Ez kb olyan mintha valaki aki 150 ezret keres és 200 ezret költ minden hónapban, örömmel újságolja el barátainak, hogy habár mostmár 250 000-t költ havonta, mégis kiegyensúlyozta a családi költségvetést – azáltal, hogy eladta mondjuk a felesége jeggyûrûjét 100 000 forintért. Szuper. De mi lesz a következõ hónapban???

Szóval annyira még nem kell örülni…

Harmadik:

A forint továbbra is elképesztõen, hihetetlenül gyenge (ezt már több hete megállapítottam persze, de még most is meglep): az elsõ fuvallatra ágynak dõl. Mentségére legyen mondva, más KKEU devizák is gyengék, a napokban különösen a cseh korona, de ez önmagában nem nagy öröm. Az ország finanszírozása továbbra is esetleges: ma sem ment el annyi állampapír, mint amennyit szerettünk volna eladni, nagyot ugrott a hozamszint is, árazódik a kamatemelés. Fennáll, amit korábban láttunk: ha nincs külföldi vevõ, akkor nincs vevõ. Ha tartósan nem lesz, akkor az IMF-hez kell fordul

http://www.zsiday.hu/blog/t%C3%BCcs%C3%B6k%C3%A9sbog%C3%A1r