jún.
19
2013

Túl nagy a nyugalom

Úgy vélem, hogy a májusban elindult, a kockázatok újraértékelését jelentõ trend nem ért véget, ugyanakkor piaci szereplõk alulbecslik a potenciális veszélyeket. Ez a trend alapvetõen a jegybanki politikák újraértékelésébõl indult ki: hiszen egyszer majd csak normalizálódnak, talpraállnak a gazdaságok, s ekkor nem lesz szükség jegybanki makókra (QE, nullkamat), sõt kamatemelések is könnyedén lehetnek, hiszen lássuk be, azért 1-2%-os kamatszint semmiféle komoly változást nem okozna (a fejlett gazdaságoknak).

Ennek a gondolatnak a mentén azután újragondolták a befektetõk a hozamvadászatot, rájöttek, hogy túl alacsonyra nyomták le a kockázatos kötvények hozamát. Kiáramlás kezdõdött tehát a feltörekvõ gazdaságok piacairól, amely pedig a devizáik gyengülésével járt. Ugyanakkor az árupiacok inkább oldalaztak, a menedék szerepet betöltõ arany gyengült, a jen pedig komolyabban erõsödött (pozícióleépítések miatt). Valójában tehát egyfajta normalizáció van, a lassú visszatérést árazzuk egy nem krízis üzemmódban mûködõ világgazdasághoz. 

Ami érdekes, hogy a médiában nem nagyon kap hangsúlyt az, hogy a fejlett piaci hozamemelkedés azért komoly veszélyt jelent a fejlõdõ országokra, mint ahogy az sem, hogy a feltörekvõk devizái nagyot gyengültek, többéves mélyponton vannak, és a befektetõk sem aggódnak túlságosan, ami erõsen aggasztó. Szerintem a fent vázolt trendek még nem értek véget, túl nagy a piacokon a nyugalom, és a folyamat folytatódhat akár egész nyáron, így a mindenféle kötvénypiacok és feltörekvõ devizák sebezhetõek maradnak, a részvénypiacokon pedig inkább oldalazás lehet. A korrekciós-normalizációs fázis még nem ért véget. 

 

http://www.zsiday.hu/blog/t%C3%BAl-nagy-nyugalom