nov.
29
2011

Üldözzük a görbét

Behind the curve – ezt mondják arra a jegybankra  – jelen esetben az MNB-re is – amelyik csak lassacskán, késéssel, kis lépésekben próbálja követni a piaci folyamatokat, miközben azok messze szaladnak elõle. A legtöbb elemzõ várakozásainak megfelelõen ma 50 bp-ot emelt a jegybank az irányadó kamaton, 6%-ról 6,5%-ra. Nyilvánvaló, hogy egyrészt az európai adósságválság, másrészt a hazai gazdaságpolitikai hibák miatt a Magyarországtól, magyar kötvényektõl elvárt hozamszint jelentõsen megugrott az elmúlt hetekben, nem véletlen, hogy a mai 3 hónapos DKJ aukción is 7,32% lett az átlaghozam, miközben a 3-10 éves kötvények 9% környékén vannak. Eléggé egyértelmû, hogy amikor 6-7% a szlovén, spanyol, olasz állampapírok hozama EURÓBAN, akkor a sokak által eléggé kockázatosnak tekintett magyar papírokat nem veszik meg ugyanilyen hozammal, hanem csak (esetleg jóval) feljebb.

Lásd: http://www.bloomberg.com/news/2011-11-28/italy-set-for-a-sizeable-cost-increase-at-8-billion-euro-bond-auction.html "The 2014 note yielded 7.89 percent, the highest since September 1996 for a three-year bond and up from 4.93 percent when similar-maturity debt was sold last month. "

 A jelenlegi környezetben valószínûleg a magyar kötvények reális hozamszintje – amíg az elõbb említett európai hozamok és a magyar gazdaságpolitikai feltételek fennmaradnak – 8-9-10% körül vannak. Az MNB azonban mint tudjuk nagyon óvatos lett mostanában, nem akar kamatot emelni. Jelezni szeretné persze egyrészt, hogy a forint gyengülése nem tetszik neki, de nem akar túl magasra emelni, mert tart a kormány haragjától. Így pedig marad a görbe mögötti kullogás (amely persze lehet hogy utólag majd nagy bölcsességnek fog bizonyulni), de egyelõre véleményem szerint azzal jár, hogy a forint gyengülését ekkora emeléssel nem lehet megállítani, a további kamatemelési várakozások így csak nõni fognak. Sajnos várható volt ez az 50 pont (én is erre számítottam), de ez valószínûleg édeskevés lesz, minden tekintetben inkább csak olaj a tûzre…

Behind the curve helyett inkább ezt javaslom: Behind the wheel:

http://www.youtube.com/watch?v=WBxyhNdevoY&ob=av3e

http://www.zsiday.hu/blog/%C3%BCld%C3%B6zz%C3%BCk-g%C3%B6rb%C3%A9t