dec.
10
2011

Vágóhíd és feltámadás

Klasszikus bevásárlási jelzés – ami elég gyakran jól mûködik – ha megvárjuk amíg egy krízis során egy nagy "név" tönkremegy és kényszerlikvidálják a portfolióját. Ez a kényszerlikvidálás igen gyakran a válság (de legalábbis egy fázisának) mélypontját jelzi, mivel az addig pozícióikat hitelbõl tartóktól az eszközeiket gyakorlatilag kényszerrel elveszik, azok ára a gyors kényszereladások miatt mélybe hullik, minden gyenge szereplõ elveszíti pozícióját, s azok erõsebb, jellemzõen nem tõkeáttételbõl vásárlókhoz kerülnek. És a kényszerlikvidálás miatt az árfolyamok jellemzõen fundamentális értékük alá esnek – mivel az eladóknak nagyon sürgõs, így gyorsan, olcsón adják portékájukat.

Számtalan ilyet lehetett látni a piacok történetében, az elmúlt évekbõl talán ismerõs lehet Nick Leeson Nikkei vételi pozícióinak likvidálása (amely a több, mint százéves, köztiszteletben álló Baring’s Bank csõdjével járt együtt), Orange County csõdje (amely tõkeáttételes amerikai állampapírvételek miatt történt – kényszerlikvidálásuk egyben az amerikai állampapírok mélypontját jelezte, árfolyamuk azóta, 1994 vége óta sem volt olyan alacsonyan), vagy az Amaranth hedge fund összeomlása, a Tiger Fund értékalapú befektetéseinek kiszórása, és az alap bezárása (a Nasdaq mánia idején, 1999-2000-ben az olcsó, "value" papírok ára összeomlott, miközben a veszteségtermelõ internetcégek szárnyaltak, ez az akkori Soros mellett leghíresebb hedge fund guru karrierjének végét jelentette), de 1998-ban ilyen volt például az LTCM-fiaskó is.

Amikor egy nagy név csõdbe megy, és pozícióját kényszerlikvidálják, akkor érdemes lehet szétnézni, és elgondolkodni azon, hogy ez mit jelent: igen gyakran piaci fordulópont következik belõle (magyar példákat is mondhatnék párat az elmúlt évekbõl, de inkább nem teszem, hiszen ki tudja, hogy nem kerül-e az ember egyszer a rossz oldalra, és én sem szeretném ha ezzel hergelnének fordított esetben).

Mindezek fényében már korábban is elgondolkodtatott az MF Global csõdje, akik európai állampapírokat tartottak jelentõs tõkeáttétellel, és ez lett a vesztük: novemberben kényszerlikvidálták pozícióikat. A tapasztalt befektetõk szeretnek ilyenkor vásárolni, és minõ csoda, ezt olvassuk a portfolión:

http://www.portfolio.hu/befektetesi_alapok/kulfoldi_alapok/elerkezett_vegre_a_fordulat_a_valsagban_soros_mar_bevasarolt.159745.html

Állítólag Soros györgy vette meg az MF Global pozícióinak egy részét. Nyilván a tapasztalt öreg róka úgy gondolta, hogy a kényszerértékesítésben olcsón vehet – és a megvett kötvények, ha még megvannak, most éppen jelentõsebb nyereséget mutathatnak. Habár úgy látom, hogy az európai válság még sokáig fog tartani, a jelzés mégis elgondolkodtató, és könnyen lehet (bár egyelõre nem ez a fõ forgatókönyvem), hogy láttuk a pánikot és hozamcsúcsokat az európai kötvénypiacon, miközben a gazdaság s megszorítások miatt tovább süllyedhet a recesszióba…

http://www.zsiday.hu/blog/v%C3%A1g%C3%B3h%C3%ADd-%C3%A9s-felt%C3%A1mad%C3%A1s