Sötét középkor

1. Az elmúlt 10 napban 2-szer volt majdnem egész napos szolgáltatáskimaradás a helyi kábeles internetszolgáltatónál, a fél Dunakanyar visszalövődött a középkorba. Az ügyfélszolgálat az SMS-es rendszerüzenetre való felirakozást javasolja, amiben majd értesítenek, ha újra lesz szolgáltatás. Ezek szerint olyan gyakori a kimaradás, hogy érdemes felállítani rá ilyen rendszert.

2. Egy ismerősöm mélyen fekvő vendéglőjét elárasztotta a sáros esővíz, mert lerobbant az áramszolgáltató trafója, ami a vízátemelőt látta volna el árammal. A teljes belső berendezés megsemmisült, hetekre be kell zárnia.

3. Újabban a környéken nagyon gyenge a mobilszolgáltató jele, akadozik és megszakad a hívás, valamilyen erősítő kihelyezését ígérték a távoli jövőben, addig azt javasolták, hogy le kéne jönni a 4G-ről meg a 3G-ről GSM-re. 2016-ban.

4. A szemetet még elviszik, noha Pesten kívül április óta nem kapnak a háztartások szemétszámlát, a rezsicsökkentéssel meg különadóval veszteségbe sodort szolgáltatók pedig bevételt. Kvázi ingyenes a szemétszállítás, megvalósult a kommunizmus, ami persze nonszensz, ingyen nincs semmi, tízmilliárdokra rúgó kintlevőségek halmozódnak fel.

Nos, mindezek lehetnek véletlen egybeesések, de az évi 8-900 milliárd Ft méretű, a GDP 2,5%-át elérő különadók meg a beállamosítások miatt bele van kódolva a rendszerbe, hogy a szolgáltatók, főleg a hatósági árasak, hogy életben maradjanak, visszafogják a fejlesztéseket és a beruházásokat, nincs kapacitásbővítés, ezért az efféle szisztematikus leállások várhatóak lesznek és az se lenne meglepő, ha szaporodnának. Pont mint a szocializmusban, ahol ilyen hirdetések voltak: „Lakás telefonnal eladó.”

Az egyik magyar online portál hírként hozta le, hogy Mordor szuperrepülőt fejleszt, ami majd az űrből dobhat le akár atombombát is. Konkrétumok, fejlesztési költségek, amelyek igencsak jelentősek lehetnek (pláne megfejelve a korrupcióval), nincsenek a cikkben, be se linkelem, valószínűleg valamilyen alternatív valóságból származhat a hír. Mert az igazi valóságban annyira lukas a költségvetés, hogy éppen egy 15 milliárd dolláros privatizációs kampány zajlik, a minap pl. 815 millió dollárért tudtak eladni részesedést egy gyémántbánya-társaságban. (Igaz, a harmadát állami orosz alap vette meg, ami egyik zsebemből a másikba teszem a pénzt PR-akció, hogy kimutathassák, sikeres volt az eladás.)

P.S.: Ugyanitt Rosneft részesedés 11 milliárd dollárért eladó. De csak ha nem megy feljebb az olajár, illetve ha három évig nem adod el, illetve ha megszavazol minden állami kinevezettet az igazgatóságba. Egyéb kérés? Ezt nem lehet valódi részesedésnek, részvénynek nevezni.