máj.
12
2013

Van-e értelme kis-közepes magyar részvényekbe fektetni?

Egy éve írtam a Facebook kibocsátása kapcsán, azt jósolván”, hogy mivel a közösségi oldal részvénye elképesztően túlárazott, óriási körülötte a hype, valószínűleg nem jár jól, aki belevesz, viszont ennek pont ellenkezője zajlik a magyar kisebb-közepes részvények piacán (olcsóság, plusz utálat), és, sokkal jobban járhat, aki ezekből vesz, mintha FB részvényt venne.

Önmagában igaz egyelőre, amit írtam, jobban jártak, akik a magyar részvényeket vették, de sok okuk örömre nekik sincs. Az 50 dolláron Facebookot jegyzők most lefeleződött árral szembesülnek, ám a kis magyar részvények sem teljesítettek túl jól, 15%-kal lejjebb vannak, mint egy éve. A kisebb hazai papírok árfolyamát mérni próbáló BUMIX index 2004 nyári létrehozása óta SOHA nem volt olyan alacsonyan, mint mostanában. 1000 pontról indult 9 éve, a 2007-es bikapiac idején 3500 pont fölé mászott, s most ismét 1000 alatt van, értékének háromnegyedét elveszítette. Mi az oka a mélyrepülésnek?

Nézzük a piacot érő csapásokat: sok éve zajlik a magyar recesszió-depresszió, amely sokak szerint kilátástalan pályára terelte Magyarországot; ráadásul egész Európa nehézségekkel küzd; illetve az internetes brókeri szolgáltatások révén kinyílt a világ, így a hazai befektetők egyre inkább elvándorolnak, kevesebb pénzt fektetnek be itthon, kevesebb tőke marad a magyar részvényekre: ez már önmagában is elég lenne. A legnagyobb baj azonban, hogy a kisebb-közepes részvények iránti bizalom nullára csökkent. Ennek egyik oka, hogy nyilvánvalóan a befektetők kirablására szakosodott fehérgalléros bűnözőket engedtek be a tőzsdére, akik semmit sem érő, értéktelen részvényeiket a magasba manipulálják, majd kitömik vele a mit sem sejtő kisbefektetőket, akiknek ettől aztán egy életre elmegy a kedvük a hazai tőzsdétől, és ők is inkább külföldön próbálnak szerencsét. Ez a likviditás zsugorodásához vezet, aminek hatására már a hazai intézmények sem merik megvenni még azokat a papírokat sem, amelyekben esetleg lenne fantázia. Ettől tovább folytatódik a kiszáradás, a teljesen illikviddé váló részvényekre az elemzők egyre nagyobb illikviditási” diszkontot számolnak, nincs vevő, mélybe zuhannak az árfolyamok, és a kitartó befektetők is végül undorral adják el a részvényeket: soha többet magyart” felkiáltással!

Természetese hozzájárult a mélyrepüléshez egy-két hazai kisbefektetők által preferált részvény fundamentális megingása piacaik elvesztése, tulajdonosaik bénázása miatt, illetve komoly csődöt is láthattunk, amely szintén nem erősítette a bizalmat (pl. az E-STAR részvényesei szinte teljes, a kötvényesei pedig igen jelentős vagyonvesztést szenvedtek el, ami sokmilliárdnyi kisbefektetői pénz elégéséhez vezetett”).

Summa summárum, a legtöbben lemondtak a kis-közepes magyar részvényekről, bottal sem piszkálnák őket, és mivel kereskedni bennük amúgy is lehetetlen, csak a valódi hosszútávra befektetni merők és tudók terepévé vált a szegmens. A magukra hagyott, elfeledett részvények azonban gyakran komoly értékeket kínálnak, s habár való igaz, hogy sok közöttük a teljesen átláthatatlan (rosszabb esetben átláthatóan gonosz) vállalat, ám vannak, amelyek 3-5 éves távon némi hazai gazdasági és tőkepiaci megnyugvást feltételezve könnyen két-háromszorozhatják árfolyamukat. Úgy gondolom, hogy a BUMIX indexből és esetleg azon kívülről is hozzáadva ki lehet választani 5-6-7 olyan részvényt (kihagyva a nyilvánvalóan félremenedzselteket, lopósokat, és reményteleneket), amelyek a következő években sokkal jobban fognak hozni, mint a bankbetét.

(konkrét tippeket nem adnék, egyrészt mivel az már egyrészt ajánlásnak minősülhetne, másrészt ugyanúgy tévedhetek, mint bárki más, harmadrészt pedig mindenki végezze el a házifeladatot :)

Forrás: zsiday.hu