nov.
1
2013

Van-e új hitel?

Amikor legutóbb írtam az MNB Növekedési Hitelprogramjáról, akkor meglehetõsen szkeptikus voltam, hogy valóban olyan sok új hitel keletkezett-e, mint amennyit hirdettek. Most kijöttek a szeptember végi adatok, és ezek sokkal több konkrétummal szolgálnak, mint ami eddig rendelkezésre állt:

http://www.mnb.hu/Statisztika/statisztikai-adatok-informaciok/sajtokozlemenyek-STA/mnbhu_monaggr_regi/mnbhu_bm_1309

http://www.mnb.hu/Statisztika/statisztikai-adatok-informaciok/adatok-idosorok

Mit mutatnak a számok?

2013 szeptember végén a nem pénzügyi vállalatoknak nyújtott hitelek állománya 7007 milliárd forint volt, míg a program indulása elõtt, május végén 6844 milliárd. Ez 163 milliárd forint növekedést jelent, tehát szemmel láthatóan nõtt a hitelállomány. Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy a hazai vállalati hitelállomány évek óta zsugorodik, idén, az NHP beindulását megelõzõ hónapokban átlagosan havi 15 milliárd forinttal. AZ NHP valós hatása tehát nem csak az állománynövekedés, hanem az is, hogy nélküle valószínûleg tovább zsugorodtak volna a hitelek (mindenki aki tud, fizeti vissza a hitelét, tehát van egy természetes visszafizetési folyamat, de nehéz megmondani, hogy ez mekkora). Pontosan tehát továbbra sem tudjuk megmondani mennyi a valóban új hitel, amit az NHP teremtett, de körülbelül 200-300 milliárd forint között lehetett, ez több, mint amit gondoltam. Úgy tûnik, hogy – habár valószínûleg volt sok olyan hitel, amit újként mutattak ki, de nem volt az – az NHP nem csak megállította, de talán meg is fordítja a hazai vállalati hitelállomány zsugorodását. A program folytatásával a magyar vállalati deleveraging (hitelundor, hitelvisszafizetési folyamat) valószínûleg befejezõdött, ennek növekedési hatásairól már korábban írtam. Jelenleg egyébként ugyanott van körülbelül a vállalati hitelállomány mint egy éve.

Ugyanakkor a program hazai devizára való hatása – különösen a folytatódó kamatvágások mellett – egyértelmûen negatív, továbbra is a lassú forintleértékelõ politika folytatódásának irányába mutat. Szerencsére a jelentõs tartalékok és a többletes folyó fizetési mérleg miatt ez valószínûleg nem válik kezelhetetlen folyamattá…

http://www.zsiday.hu/blog/van-e-%C3%BAj-hitel