feb.
3
2012

Végre leszállt a Malév

Így olvastam a portfolio.hu tudósítását, amelynek a valódi címe persze nem ez volt, hanem az, hogy VÉGLEG leszállt a Malév”.

Épp itt volt az ideje – gondoltam ezért írják, hogy végre. Ez a cég értelmetlen pénztemetőként működik, a 2010-es évben beszámolója szerint több, mint 20 milliárd forintos veszteséget tudott produkálni 88 milliárdos árbevétel mellett. Ezt a pénzt az adófizetők állják természetesen ki tudja mióta és miért.

Gondoltam, ha már elérhető, összevetem a Malév 2010-es eredménykimutatását a Wizz Air 2010-es eredménykimutatásával, nézzük mit mutatnak a számok.

Az első érdekesség, hogy míg a sokéves múlttal rendelkező Malév 2010-ben 88 milliárd árbevételt ért el, addig az újdonász Wizz Air 135 milliárdot. De az igazán komoly meglepetés ezután jött: míg a Malév bérköltsége 13,5 milliárd forint volt, találjuk ki mennyi volt a Wizz Air-é (jóval nagyobb árbevétel mellett)?

Kevesebb, mint 3 milliárd! Nem 13, hanem 3.

Feleségem persze rögtön azt mondta, hogy a Wizz Air bizonyára sok szolgáltatást külső vállalkozóktól vesz igénybe, akik nem munkaviszonyban vannak, és ez ezt jelenti, hogy bár a bérköltségei alacsonyabbak, de az anyagköltségek és igénybe vett szolgáltatások arányosan magasabbak lesznek, nézzem meg. Így hát meg is néztem, hogy az árbevétel hány százalékát költi a két cég el anyagköltség” és igénybe vett/közvetített szolgáltatások” címén.

WA vs. Malév, anyagköltség az árbevétel arányában: 24,5% vs 26% és szolgáltatások: 72,5% vs 78,4%.

Ja, és ugye a vége: üzemi eredmény +3 milliárd forint vs -20,5 milliárd forint.

A Malév kisebb árbevétel mellett tehát nemcsak hogy a WA fizetéseinek sokszorosát költötte el, hanem minden más költségnemből is arányosan többet költött. Ez hogy lehet? A jóindulatú válasz a pazarlás, a rosszindulatút inkább hagyjuk. Van aki azt mondja, hogy az állam is tud nyereséges cégeket működtetni, és erre világszerte valóban vannak példák. Itt azonban már réges rég bebizonyosodott, hogy ez nem megy, tehát minden adófizető érdeke az, hogy a Malévot és egyéb pénznyelőket, amit piaci szolgáltatásként láthatóan lehet nyereségesen működtetni, zárják be, sóval hintsék be a helyét. Nem kell félni, ha lesz igény rá, ide fognak jönni más légitársaságok, és új járatokat indítanak: ez egyetlen nap alatt el is kezdődött.

Forrás: zsiday.hu