ápr.
24
2013

Vegyesfelvágott

Az elmúlt hetekben a nyersanyagok ára jelentősebben zuhant, a befektetők ugyanis attól féltek, hogy nem nagyon lesz növekedés. Sőt, több esetben már a defláció, és kiújult recesszió rémét látták maguk előtt.

Én azonban továbbra is úgy vélem, hogy az idei év pozitív értelemben véve érdektelen lesz, nem lesznek nagy reálgazdasági meglepetések, nem lesz semmi: se infláció, se növekedés, se pánik. Mocsár. Ennek fényében a mostani ijedelem kissé eltúlzottnak tűnik. Igaz, hogy nincs növekedés, de azért összeomlás sem lesz. Ennek megfelelően folytatódhat a race to the bottom”, azaz a kockázatosabbnak tekintett kötvényhozamok esése. Ez is történik. 6% alatt a portugál 10 éves állampapír, 2,5 éves mélyponton az olasz és spanyol hozam is, és amint idehaza látjuk, a magyar államkötvények hozamszintje is évtizedes (!!!) mélységekben van, az elérhető banki kamatok is vánszorognak utánuk, 5% felett már gyakorlatilag semmi nincs. Ez mind ugyanannak a trendnek a leképződése, ami egyébként már 2012 eleje óta tart.  Ez a fő trend jelenleg a tőkepiacokon: tovább zajlik a megnyugvás, a belepusztulás az unalmas mocsárba. Nagyon nehéz lesz a jövőben bármivel is hozamot termelni… 

***

Érdekes még régi barátaink, a görögök helyzete:
http://ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsite2_1_23/04/2013_495519

A vártnál sokkal jobban alakul a költségvetés, az elsődleges egyenleg idén eddig TÖBBLETET mutat:

The government achieved a primary surplus of 520 million euros in the year to end-March against a target for a primary deficit of 2.3 billion.

Éppúgy, mint Magyarországon, a görög kormányzat a piacoktól, EU-tól, IMF-től, stb. való félelmében durva intézkedéseket hozott, ami egyértelműen stabilizálta a költségvetés helyzetét, az adósságpálya fenntarthatónak tűnik. Számos országban nincs szükség már nagy megszorításokra Európában (azért van ahol még kell lépni) és ennek köszönhetően a nagyon lassú növekedés elindulhat. Nálunk és Görögországban is. Ehhez képest a görög kötvények még mindig csak a névérték 40%-a körül forognak…

***

Szintén érdekes, hogy Csányi Sándor immár felesége nagybevásárlása után (aki nemrég 2 milliárdért shoppingolt a papírból) maga is veszi az Opus (OTP-re átváltható) kötvényeket: http://www.portfolio.hu/vallalatok/penzugy/csanyi_otp-kotvenyeket_vett.183084.html 670 milliót költött el erre a napokban, nem véletlenül. Erről a kötvényről is írtam korábban. A jelenlegi hozamhiányos környezetben, ahol pár százalékért is vért kell izzadni, valóságos oázis lehet az OPUS, habár azért számos, az állampapírokénál nagyobb kockázat is van benne. Ennek ellenére ezt a kötvényt én is nagyon olcsónak tartom, kedvező kimenet esetén éves 25%-os eurós hozamot lehet elérni vele 2016-ig, ami azért igen komoly.

Forrás: zsiday.hu