jún.
18
2013

Veréb ebéd

Nem azzal van a baj, hogy a magyar kormány adókat vet ki. Nem azzal van a baj, hogy a bankok profitját csökkenti. Még csak nem is azzal van a baj, hogy egykulcsos, családi adózást vezetett be. Az állam mérete, kiterjedése, szerepe és az adórendszer struktúrája ugyanis értékválasztás kérdése, tehát éppúgy lehet érvelni az egykulcsos, mint a többkulcsos adó mellett, ugyanúgy lehet érveket találni a család és a nem családi adózásra is. A legnagyobb probléma a kiszámíthatatlanság és a bizonytalanság.

Ha bármilyen vállalkozásra, tevékenységre bármikor, hasraütésszerûen lehet terheket pakolni, esetleg teljesen ellehetetleníteni, akkor ki lesz az aki vállalkozik, beruház, megtakarít? Ha visszamenõlegesen lehet törvényeket módosítani, szabályokat percek alatt újraírni, akkor ki fog merni kockáztatni? Bármilyen üzleti vállalkozásban van éppen elegendõ kockázat, éppen elegendõ banánhéj, amin el lehet csúszni. Ha ehhez még az állam is hozzátesz egy jó nagy lapáttal, akkor azzal valószínûleg a hazai megtakarításokat, tõkét, vállalkozni akaró tehetségek egy részét ûzi el, ez pedig hosszabb távon a hazai növekedési kilátásokat veszélyezteti. A legújabb Varga-csomag sajnos ismét a fentiek jegyében született meg: üres a kincstár, emeljük hát meg a füstadó mértékét. A teljesen véletlenszerû adóemelések szinte kivétel nélkül növekedésgátló hatásúak és károsak. Ilyenformán józan ésszel szemlélve nem lehet más céljuk, mint elõkészíteni az õsszel induló költségvetési osztogatást, amelynek számos formája lehet (pedagógus életpályamodell, további gyerekkedvezmény, közvetlen szociális támogatás, közszféra béremelés, vagy bármi más). 

Még károsabb és félelmetesebb az önkormányzati adósságok átvállalása után kivetett 7%-os adó, amely valójában azt jelenti, hogy az állam haircuttal vállalta át az adósságot, a bankoknak választása nem volt, a kölcsönadott pénzüknek csak 93%-át látják viszont. Ez bizony valóban szelektív államcsõd, pont úgy ahogy Felcsúti Péter mondta: http://www.portfolio.hu/vallalatok/penzugy/szelektiv_allamcsod_lenne_felcsuti_szerint_az_uj_bankado.185399.html Az NGM válasza csak ködösítés: http://www.portfolio.hu/gazdasag/orban_gabor_a_bankok_kaptak_is_valamit_a_dijert_cserebe.185408.html A bankok nem választhattak, csak megsarcolták õket. Kész helyzet elé állították õket. Pont úgy, mint másfél éve a görög kötvénytulajdonosokat. Ez megint egy olyan lépés, ami a bizonytalanságot és a kiszámíthatatlanságot erõsíti, pedig ezt is meg lehetett volna oldani konszenzusos módon, mint oly sok mást is.

De nézzük a dolgok jó oldalát is. A kormány a megszorítgatások és sarcolgatások után valószínûleg 2013  III.negyedévétõl stimulálni kezdi a gazdaságot (=osztogatás), s mivel az MNB is várhatóan folytatja programjait, és a rezsicsökkentés is több pénzt hagy az emberek zsebében, így a belföldi fogyasztás és a növekedés is egyre erõteljesebb lehet. Rövid távon tehát a lépések kedvezõek lesznek a növekedésre (következõ 1-2 év) viszont a hosszútávú növekedési potenciált rombolják. Jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok?

 

http://www.zsiday.hu/blog/ver%C3%A9b-eb%C3%A9d