feb.
2
2012

Viccek

Tombol a hülyeség csütörtökön is, egy kis válogatás a mai nap vicces híreibõl.

Tombol a hülyeség csütörtökön is, egy kis válogatás a mai nap vicces híreiből.

A mai legjobb hír: az ember aki arról lett híres, hogy egy grafikon alatt ül, összeomlást vár. Általában persze az összeomlások nem akkor szoktak jönni amikor grafikon alatt ülõk várják.

http://www.portfolio.hu/vallalatok/mr_dax_az_osszeomlas_szelen_allunk.162315.html

***

De ha összeomlás és veszedelem fenyeget, akkor csak egyet tehetünk: megkeressük a problémák megoldását. Itt az ideje Magyarországon is rendet tenni, hiszen a gonosz spekulánsok állandóan bántják a szegény forintot (mondjuk most éppen nem, de már régóta tudjuk, hogy amikor veszik, akkor kedves befektetők, amikor adják, akkor gonosz spekulánsok). Erre a helyzetre persze az irániak kiváló megoldást találtak, náluk ilyet büntetlenül nem lehet tenni:

http://www.businessinsider.com/iran-may-seek-death-penalty-for-currency-speculators-2012-2

Röviden a lényeg: miután az irániak láthatóan jobban bíznak a Nagy Sátán pénzében, a dollárban, mint a saját kiváló valutájukban, ezért próbálják gyorsan és könnyedén elinflálható és elinflálódó pénzüket a (még QE ellenére is sokkal vonzóbb) dollárba menteni, lásd az iráni statisztikai hivatal kimutatását az inflációról: http://www.cbi.ir/simplelist/8106.aspx  – az elmúlt egy évben a hivatalos adat 22% volt, és ezt az éves átlagos 20%-ot tudták hozni az elmúlt 20 évben is stabilan. Igen szép eredmény, a megtakarítók biztos örülnek. Persze rendszerint minden rendes rezsim  megpróbálja megakadályozni, hogy polgárai más pénzbe meneküljenek, és az irániak úgy döntöttek nem aprózzák el:

In addition, the chief of Iran’s judiciary, Ayatollah Sadegh Amoli Larijani,  threatened Wednesday to seek the death penalty for major speculators. Speaking about the unrest in the foreign-exchange markets, he warned that “depending on the importance of their crimes, some of the economic corrupted can face execution, the semiofficial Mehr News Agency quoted him as saying in a meeting with judicial officials on the currency crisis”
Aki a riált bántja, meghal. Szó szerint. Így kell kezelni a problémákat – ha értelmes gazdaságpolitikával nem megy.

(még ezt is érdemes elovasni akit érdekel: http://tehrantimes.com/politics/94792-iran-raises-interest-rate-to-21-percentThe government will not give foreign currency for storage,” Bahmani added, implying that citizens will no longer be allowed to exchange their rials for hard currency unless they can prove an immediate need. És még: The price of 8.133-gram gold coins dropped on the news, to 8,500,000 rials, reversing most of last week’s 45 percent increase when the price rose to 10,100,000. Van vola :)

***

Magyarországon is kaptunk megoldási javaslatot a problémák kezelésére, élelmes olvtársunk küldte:

„Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője levélben szólította fel a Magyarországon működő bankok vezetőit, hogy a hazánkra törő hidegből 3-3 Celsius-fokot vállaljanak át. Fontos a felelősségtudat és a méltányosság. A hazai bankok épp úgy tisztában voltak a hideg légtömeg közeledtével, mint a kormány, mégsem tettek semmit. Ezért logikus, hogy a felelősséget is meg kell osztani”- áll a levél indoklásában.”

Persze ez csak vicc egyelőre…

http://herizonford.tumblr.com/post/16915406517/rovidhir

***

Szükség van a magyar légitársaságra – válaszolják a magyarok: http://index.hu/gazdasag/magyar/2012/02/02/szukseg_van_nemzeti_legitarsasagra/

Persze, ha úgy tennénk fel a kérdést, hogy akar-e Ön minden évben családjával együtt több ezer forintot beönteni egy feneketlen kútba, akkor már lehet, hogy más lenne a válasz. Arról nem is szólva, hogy van már egy állami támogatás nélkül is jól működő nemzeti” légitársaság, a Wizz Air. Adják oda nekik ingyen a Malévot, mindenki jobban jár. Az ország egészen biztosan…

***

Ennyit mára a tudományok és technika kedvelőinek. Ami a piacokat illeti, ott semmi érdekeset nem láttam, talán annyit lehet mondani, hogy a decemberi extrém pesszimizmus oldódott, de túlzott optimizmusról még mindig nem beszélnék.

zsiday.hu