Vihar

A nyersanyagok általános áralakulását mérő CRB index 2009-es mélypontja alá hanyatlott. Utoljára 2003-ban, 12 éve volt itt az index. Ez nem véletlen és könnyen lehet, hogy nagyobb bajt jelez.

A sztori nagyjából az, hogy a kínai lassulás és belső piacra/szolgáltató szektorra való átállás miatt a nyersanyagok iránti kereslet csökken, pont amikor a nyersanyagtermelők már megnövelték a kapacitásaikat. Emelkedő kínálat találkozik csökkenő kereslettel, ennek nem lehet más eredménye, mint áresés. Ez még önmagában nem probléma, de a feltörekvő országok közül számos ország erősen függ ezektől a nyersanyagoktól, ráadásul a jó években (különösen 2010 után) a strukturális átalakulás helyett a hitelből (gyakran dollárhitelből) történő növekedést és jólétjavítást helyezték előtérbe, hasonlóan ahhoz, mint ami Magyarországon történt a 2000-es évek elejétől 2008/09-ig. Ezeknek az országoknak a gazdasága tartós gyengélkedésbe/recesszióba eshet (á lá PIGS 2008 után), és ez a kínai lassulással párosulva már elég komoly gazdasági visszahatást okozhat a fejlett világban is. Nem véletlen, hogy ma a a feltörekvő országok részvényeit tömörítő EEM ETF 4 éves mélypontra esett.

A fejlődők tehát bajban vannak és lesznek, és egyre gyanúsabb, hogy ez a fejletteknek is odavág. Könnyen lehet, hogy nagyobb vihar közeleg. Amúgy is nyakunkon a szeptember-októberi crach-szezon…