aug.
28
2013

Viharmadár

Miközben a magyar állampapírhozamok csendben kúsznak fel, a forint pedig gyengülget, a Monetáris Tanács folytatja a kamatvágást. Vágják, vágják, bár egyre kisebb csapásokkal, pedig már nem nagyon kéne vágni, mert dől a fa. Láthatóan egyenest rájuk.

Alapvetően két eset lehetséges. Ha fennmarad a nemzetközi hozamemelkedő trend (szerintem igen, sokak szerint nem nagyon megy ez már tovább), és az MNB vágja a kamatokat, akkor a forint vonzerejét fenntartó kamatkülönbség egyre szűkülni fog, és eljön a pillanat, amikor beijednek a befektetők, elszáll a forint (nemzetközi hangulattól függő mértékben képzeljünk ide bármit 310 és 350 között), és az MNB döntéskényszerben lesz. Vagy elkezdi elfüstölni a devizatartalékot, vagy visszaemeli a kamatot. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a költségvetési hiány alacsony, a folyó fizetési mérleg pluszban van, így óriási baj nem nagyon lesz, de lehetnek meleg pillanatok. Nem véletlenül emelkednek a hosszú magyar kötvényhozamok, jelzik, hogy baj lehet – bár lassan olyan nagy a hozamkülönbség a rövid és hosszú oldal között, hogy akkor is megéri beleülni mondjuk egy ötéves forintos államkötvénybe, ha hirtelen vissza kell emelni 1,5-2%-kal a kamatokat, s aztán ott kell hagyni.

A másik lehetőség, hogy a nemzetközi hozamemelkedés megáll, vagy akár visszafordul, kiderült, hogy az MNB-nek volt igaza, amikor bátran tovább vágta a kamatokat. Hiába volt veres az ég alja, nem ijedtek meg a vihartól – mondják majd büszkén, mert igazuk lett. Ebben a verzióban nem hiszek, de nyilván nem zárható ki.

Alapvetően tehát azt látom, hogy a jegybank egy kicsit a tűzzel játszik, és ebből lehet hirtelen, ijesztő forintgyengülés is, ám az alapvetően igen meredek hozamgörbe és a forintot támogató fundamentumok miatt egy ilyen helyzetben kialakuló esetleges pánikot valószínûleg majd a hosszú magyar kötvények vásárlására kell kihasználni…

Forrás: zsiday.hu