Boldog születésnapot, Mr. Warren Buffett!

Az értékalapú befektetés apostola, Warren Buffett ma lett 86 éves. Erről szeretnénk megemlékezni az alábbi képzeletbeli interjú közzétételével, amit Safal Niveshak honlapján találtunk.

Vishal Khandelwal: Boldog születésnapot, Mr. Warren Buffett!
Warren Buffet: Köszönöm, Vishal!

Milyen érzés 86 évesnek lenni?
Hát, egyre fiatalabbnak érzem magam. Folytatom, amit egész életemben csináltam: továbbra is úgy étkezem, mint egy hat éves; ugyanazok a barátaim, akik már évtizedek óta és mindez fiatalabbá tesz, mint valaha.

Ön igazán tudja, mi a hosszú élet titka, ugye?
Á, nincs semmi titok, csak amit most osztottam meg. Tedd azt, amitől boldog leszel és így nagy az esélye, hogy sokáig fogod csinálni.

Igaz, Mr. Buffett, bár az étkezési szokásaival nem tudok egyetérteni. Ön negyedrészt Coca-Colából áll és ez nem tűnik az ideális állapotnak, ha sokáig akar élni, nem?
Igen, naponta megiszom három kólát, aztán még kettőt az éjszaka során. Évtizedek óta így csinálom, mégis itt vagyok.

Ez olyan, mintha napi hat doboz cigarettát szívott volna el és 86 évesen még mindig életben lenne. Ettől még a fiatalabbak számára ez nem lehet példa, észben tartva, hogy a valószínűségi mutatók nem ezt támogatják. Igencsak megizzadtam, amikor a gyerekeim az ön sajtótájékoztatóján látott Coca-Coláról és cukorkákról kezdtek kérdezősködni.
Nézd, lehet, hogy igazad van és nem szeretném a fogyasztási szokásaimat propagálni a fiatalabb generációk számára. De utánanéztem aktuáriusaink táblázataiban és a legalacsonyabb halálozási arányt a 6 éveseknél láttam, úgyhogy úgy döntöttem, a legbiztonságosabb, ha úgy étkezem, mint egy 6 éves.

Haha! Azt hiszem, a ki nem fogyó jókedve és boldogsága lehet az üzemanyaga, különben a kóla, a chips és a csokifagyi már rég megroggyantották volna.
Azt hiszem, David Ogilvy-nek volt igaza, amikor azt mondta: „Még fiatalkorodban fejleszd ki a stikkjeidet! Így, amikor öregedsz, a körülötted lévők nem fogják azt hinni, hogy kezdesz megzápulni.” A családom úgy gondolja, hogy kicsit túlreagáltam David tanácsát. De így akartam leélni az életem, és ezt nem bántam meg.

Mr. Munger hat évvel idősebb önnél és úgy tűnik, önök ketten egymást követik étkezési és boldogsági szokásaikban.
Igazad van, és ne várd, hogy változzunk!

Nos, Mr. Buffett, az aktuáriusi várható élettartama alapján már csak egy évre számíthat, a Berkshire Hathaway biztosítási üzletágának kalkulációi szerint pedig kettőre. Ehhez mit fűzne hozzá?
A kukába a számokkal! Ha az élet élvezete a hosszú életet segíti, akkor Matuzsálem rekordja veszélyben van. Márpedig ő a Biblia szerint 969 évig élt.

Nekem úgy tűnik, ön testileg és lelkileg egyaránt kicsattan az egészségtől, úgyhogy erre egészen jó esélye van.
Köszönöm! Charlie és én megkaptuk a lehetőségét, hogy minden nap fessük a saját festményünket és ez egy olyan mű, ami sose lesz kész. Imádjuk!

Minden bizonnyal, Mr. Buffett! Még egyszer boldog születésnapot!