10,24 % = 8%

Sokan emlékszünk Révész György 1955-ben megjelent zseniális filmjére. A szerelmen túl egy jó befektetére is igaz lehet, azonban a hazai pénzügyi termékfejlesztésben ritkán lát az ember példát a filmben elhangzó fülbemászó rigmusra: kétszer kettő néha öt. A napokban pont egy inverz Révész igazsággal találkoztam 10,24%=8%

Ismét hallottam egy befektetési tippet: E-star kötvény. A történet nem a társaságról szól, mindenkinek saját joga, hogy meghatározza, hogy az állampapírhoz képest adott 350-450 bázispontos hozamfelár megfelelően árazza-e a cég kockázatát. A piac mindenesetre megvette. Hiszen a 10,24%-os hozamú kötvényekből szép summa kelt el.
A történet inkább azért érdekes, mert a tipp, amit kaptam, egy hazai banktól származik, valószínűleg ugyanerre a kötvényre szól, azonban a hozam gyanúsan alacsony, pusztán 8%. Egy kedves ismerősömnek ajánlották, aki e banknál Privát Banki ügyfél.
Jöjjön a matek!

A kötvényt 10,24%-os hozamon bocsátották ki május végén 2015 februári lejárattal. A bank 8%-on adja el a Privát Banki ügyfélnek, azaz 2,24%-ot nyel le a hozamból, de nem csak egyszer, hanem minden évben!  3 év nyolc hónap alatt tehát nagyjából 8,3 százalék lesz a banké ebből a dealből. Nekem erről egy híres Warren Buffett mondás jut eszembe: “You can’t make a good deal with a bad person”. (vagyis Rossz emberrel nem lehet jó üzletet kötni)

Egy racionálisan gondolkodó emberrel legfeljebb egyszer lehet ilyen üzletet kötni (már ha rájön, hogy mit is jelentett az, amibe belevágott), egy figyelmetlen emberrel igen sokszor, egy figyelmes szakmabelivel egyszer sem.
Aki valaha úgy dönt, hogy rábízza a pénzét másra, szükségszerűen figyelmetlenné válik, hiszen ha egy gondot leveszünk a vállunkról, a figyelmünk másfelé fordul. Ha egy befektető ilyen tippet kap a szolgáltatójától, csak bízni tudok benne, hogy menekül azonnal.

Egy korrekt partner a pénzügyeinkben aranyat ér. A korrekt partner megtalálása azonban igen komoly idő- és sokszor sajnos pénzáldozatot is kíván. Egy nagy megtakarító viszont nem élhet hosszú távon pénzügyi partner nélkül, ha a megtakarítása kezelésén kívül mással is szeretne foglalkozni. Azt nehéz megmondani, sokszor sok évbe kerül amíg kiderül, hogy ki korrekt partner, azonban egy deal-ből is néha megállapítható, hogy ki nem az.