11 milliárd forint videófeltöltésből! Lehetséges? Hogyan?!

Bizony ezzel is lehet pénzt keresni, ráadásul legálisan, tavaly éppen 15 millió dollárt (4,3 millárd forintot!). Na, de ne szaladjunk annyira előre!

Kérdezzen meg 10 fiatalt az utcán, 2-3 már biztosan hallott róla. A 27 éves svéd Felix Arvid Ulf Kjellberg (ismertebb nevén PewDiePie) 52 millió követővel 2013 vége óta a legnézettebb, legtöbbet követett „internetceleb” a világon. Megdöbbentő, hogy öt magyarországnyi ember nap mint nap várja az értesítést tőle az új videóiról. Ezidáig több mint 3500 videót töltött fel a Youtube-ra, amit együttesen 14,5 milliárdszor (!) néztek meg. Az összes megtekintés teljes ideje meghaladja a 150 ezer évet, vagyis a világ lakossága eddig 150 ezer évet nézte őt! Tényleg megdöbbentő!

De mit is csinál? A világ egyik legegyszerűbb(nek tűnő) dolgát: játszik egy számítógépen és közben magyaráz, viccel, kommentál. Gyakorlatilag ennyit, és az emberek megőrülnek érte, nem bírnak betelni vele, nézik, kommentálják, megosztják… A nézettség a Youtube-on pedig sokat ér, hiszen a Youtube fizet egy csatorna üzemeltetőjének, ha az nézőket hoz a honlapra. Nyilván párezres nézettség nem sokat ér, de amikor elkezdnek felpörögni a milliós nézőszámok, akkor a kassza is kezd megtelni árbevétellel. Cikkünk hőse 2013 végére lett a legnézettebb youtube-os az egész világon, és ezt a pozíciót azóta is tartja! 2013-ban pusztán ezzel 4 millió dollárt keresett. 2014-ben már 7,5 millió dollárra, 2015-ben 12 millió dollárra, míg 2016-ban már 15 millió dollárra becsülték a bevételét. Tehát a srác (hiszen még csak 27 éves) videók feltöltögetésével 4 év alatt 11 milliárd forintot kalapált össze.

Ahogy már korábbi cikkeimben pedzegettem: az internet átalakítja világunkat. Nemcsak az álhírek és hackerek megjelenését hozta magával, hanem az információ terjedési sebességét és az elérhetőség drasztikus növekedését is. Ha ma egy tinédzser srác/lány „ügyes és vicces”, nem csak a 20 osztálytársának lehet példaképe, hanem a világ többmilliárd internetfelhasználójához jut el pillanatok alatt. És hogy mit lehet ezzel csinálni? Első körben nyilván egy csomó pénzt, de ne álljunk meg itt!

A szomszédomban lakik egy 10 éves tini, tőle hallottam PewDiePie-ról. Neki PewDiePie nem csak vicces és érdekes, hanem egy valós példakép. Igen, ő is – mint a „mai fiatalok” jelentős része – online játékos. Vannak, akik megszállottan ütik a billentyűzetet órákon-napokon át és vannak, akik csak a telefonjukon játszanak valamit, de a tény az tény, a mai 3-18 éves generáció a fejlett világban nagyon nagy arányban online játékos (ezzel a témával majd egy külön cikkben bővebben foglalkozok). Nekik PewDiePie egy role model, azaz példakép. Leginkább ők követik és beszélnek róla. Mivel viszont ők egy komoly fogyasztói csoport is, érdemes a marketingnek is odamennie, ahol őket nagy arányban megtalálják.

Kimutatott tény, hogy amelyik játékról PewDiePie feltesz egy „hogyan játszunk” típusú videót, annak a játéknak az értékesítési számai drasztikusan megugranak. Olyannyira igaz ez, hogy a játékgyártók bármivel elhalmoznák, hogy az ő játékukat részesítse előnyben. A befolyása annyira erős, hogy 2016-ban a Time magazin beválasztotta a világ 100 legbefolyásosabb embere közé.

Azt gondolhatnánk, hogy ha a fiatalok a nézői, talán még sincs akkora tőke benne, hiszen a vagyon sokkal inkább az idősebb generáció kezében van. Mégis érdekes, hogy amikor jótékonyságra kezdett el gyűjteni felhasználva erre lelkes rajongó táborát és Youtube csatornáját, pillanatok alatt pörögtek fel a kisösszegű adományok. 2014-ben félmillió dollárt gyűjtött rajongóitól jótékony célra, még nagyobbat szólt azonban 2016-os programja, amiben a RED (az afrikai HIV fertőzés elleni jótékony projekt) számára gyűjtött adományokat. Pusztán két egymást követő napon 4-4 órában adott élő adást néhány videóblogger barátjával a Youtube-on és ezalatt a 8 óra alatt 1,3 millió dollár (380 millió forint) adományt gyűjtöttek. Ismét megdöbbentő!

De ez a cikk nem is annyira PewDiePie-ról szól, sokkal inkább megpróbálja felhívni a figyelmet arra (ismét), hogy az internet alapú világban rengeteg az újdonság. Új módszerek jöttek és jönnek létre folyamatosan, amivel felpörgethetjük árbevételünket, ismertséget és elismertséget szerezhetünk magunknak, termékeinknek.

A fiatal generáció minden eddiginél fogékonyabb egy gyakorlatilag kontroll nélkül működő világra. Egy olyan világra, amiben a szülők nagy része már rég lemaradt, nem tudja és nem is akarja követni a változást, miközben a gyerekek egyre inkább itt szerzik be ismereteiket, tapasztalataikat, sikerélményeiket, példaképeiket és barátaikat. Érdekes új világ, amit nem megítélni kell, mert változtatni nem fogunk tudni rajta, hanem sokkal inkább megismerni kell, ha már tökéletesen megérteni nem is lehet. Szülők, marketingesek, cégvezetők, sales-esek NE MARADJATOK LE, ez a világ borzasztó ijesztő érdekes, új!

Zárásul egy videó, hogy megértsük a népszerűség okát. PewDiePie egyik áttörését 2014 elején részben ez a videó alapozta meg. Ön érti miért?

Forrás jó pár cikk és anyag, de PewDiePie-ról elég jól részletez a Wikipedia.

Kiemelt kép forrása: tubechum.com