150-200 milliárdos magyar vagyont – adó fenyegeti?

Becslések szerint akár 150-200 milliárd forintnyi – magyar befektetőktől származó betét lehet ciprusi bankokban, ezt az egyik hazai vezető pénzügyi tanácsadó cég ügyvezető igazgatója mondta az ATV Híradónak. Karagich István szerint ugyanakkor kevés az esély arra, hogy ezek a pénzek Magyarországon landoljanak. Hiába versenyképesek a hazai bankok kínálta megtakarítások, a befektetők nem bíznak a magyar államban, ezért inkább máshová viszik a pénzüket.

Túl sok adót fizet? Fél a vagyonosodási vizsgálattól? – ezzel a szlogennel buzdítja az egyik internetes portál offshore cégalapításra a magyarokat. Rögtön ajánlanak bankot is, a kondíciós listából azonnal kiderül, mennyit nyert eddig valaki, ha Ciprusra tette cége székhelyét és ott nyitott bankszámlát. Az egyik vezető hazai pénzügyi tanácsadó cég ügyvezető igazgatója azt mondja, pontos adatok nincsenek, de becslése szerint magyar befektetőktől 150-200 milliárd forintnyi összeg lehet ciprusi bankszámlákon.

„Egy ciprusi, akár a tőkehányadra vonatkozó egyszeri adó semmiképpen sem fogja ezeket a befektetőket arra sarkallni, hogy a kialakított földrajzi elkülönítést visszafordítsák, és újra Magyarországra hozzák ezeket a megtakarításokat” – vélekedett Karagich István, a Blochamps Capital ügyvezető igazgatója az ATV-nek.

A szakértő szerint ugyanis örökre megváltozott az állam és a betétesek viszonya. Magyarország azonban nemigen profitálhatna abból sem, ha a befektetők kimenekítik vagyonukat Ciprusról, mert a pénzek új állomása Németország vagy Ausztria lehet.

Ciprus mellett szólt eddig egyebek között az alacsony, a magyarhoz hasonló 10 százalékos társasági adó és a nem létező kamatadó. A Concorde Alapkezelő elnöke híradónknak azt mondta, ők eddig sem javasolták ügyfeleiknek Ciprust.

„Adó szempontból Ciprusra menni magyar vállalkozásnak nem érdemes, ráadásul van egy nagyon alacsony társasági adó, 500 millió forint bevétel alatt, tehát az adószabályaink semmiképp nem indokolják azt, hogy valaki Cipruson keresse a boldogulását” – vélekedett Szabó László, a Concorde Alapkezelő Zrt. elnöke.

Szakértők szerint bár Magyarország a ciprusi feltételekhez hasonló adottságokat kínál betéteseinek, az ügyfelek inkább olyan helyre viszik pénzüket, ahol valóban biztonságban tudhatják, még akkor is, ha kicsit többet kell utána adózni.

Forrás: ATV.hu – 2013. március 20.