16 év drágulása

Az alábbi infografikánkon az elmúlt 16 év inflációját ábrázoltuk, lebontva néhány érdekesebb KSH termékcsoportra is. Mint látható, az átlagos infláció ez idő alatt összesen 81% volt, aminél lényegesen jobban nőtt az átlagos bér: 204 százalékkal. Tehát ez alapján jobban élünk, mint 16 éve.

Ami talán valamelyest magyarázatra szorul, az a 70 százalékos árzuhanást mutató technikai eszközök (számítógép, telefon) piaca, hiszen az átlagfogyasztó azzal szembesül, hogy egyre drágábbak azok az (immár) okostelefonok. De ha belegondolunk, hogy mennyivel többet is tudnak, akkor érthető, hogy a statisztikusok nem fogják egy kategóriába tenni a Nokia 3310-est és az iPhone X-t. Ehelyett (leegyszerűsítve) azt nézik, hogy ma mennyibe kerülne egy 2001-es tudású telefon. Nagyon olcsó lenne. Ha lenne.

Két csoport van az ábrán, ami lényegesen kevésbé drágult, mint a fogyasztási kosár általában: a csirkecomb és a ruházat. Köszönjük a technológiai fejlődésnek, annak, hogy immár Ázsiában varrják nekünk azt a pólót és most már a kiskereskedelem fejlődésének is (Amazon-hatás).

Két kategória drágult lényegesen jobban, mint a teljes fogyasztói kosár: az ábrán is jól látható rezsicsökkentés ellenére a rezsi (a KSH hivatalos kategóriája az, hogy „Lakásszolgáltatás, víz, villamos energia, gáz és egyéb tüzelőanyagok”) és az utóbbi években belehúzó – az inflációs kosárban amúgy nem szereplő – budapesti panellakás. Egy kategória pedig még a béreket meghaladó drágulást is mutat – ez a cigaretta, amire az adóemelések voltak ekkora hatással.

Árváltozások