jan.
2
2017

2017 játékos variációi

Vakmajom kollégánk mintájára mi is megpróbáltunk összeszedni néhány olyan forgatókönyvet, ami meglepetést okozna a világban, de minimális eséllyel akár meg is történhet. Mivel a 2016-os év legfőbb piacmozgató eseményei egyértelműen politikaiak voltak, ezért ezzel 2017-re is számolnunk kell. A következőkben a kollégáink által megfogalmazott véleményeket sorakoztatjuk fel.

Szerintem az lesz egy nagy (pozitív) meglepetést okozó jelenség, hogy kiderül: Trumppal és a Brexittel nem a populizmus és a nacionalizmus térnyerésének kezdetét, hanem a végét látjuk. Európában több meglepetés nem lesz, a meghatározó helyeken, Franciaországban és Németországban könnyedén nyernek a konzervatív, Európa-párti erők, miközben a részben másik utat járó Egyesült Államok, Nagy-Britannia, sőt akár Orosz- és Törökország példája arra fog rávilágítani, hogy aki letéved az integráció útjáról, az zsákutcába ért.

Az azért elmondható, hogy Trumppal kapcsolatban – érdekes módon – általában olyan extrém jóslatokat tudtunk csak kiötölni, amely szerint jó elnök lesz. Talán Douglas Adamshez érdemes fordulni a témában, aki közel 40 évvel ezelőtt, a Galaxis útikalauz stopposoknak című könyvében mintha már megírta volna Trump eljövetelét. A következő idézet a Galaxis elnökéről szól:
„Az Elnök csupán jelképes figura… a legfőbb követelmény, melynek eleget kell tennie, nem a vezetői rátermettség, hanem a finoman mérlegelt közbotrány… Nem az a feladata, hogy gyakorolja a hatalmat, hanem hogy elterelje róla a figyelmet.”

Mindenesetre az sajnos konszenzusnak látszik, hogy Trump szinte csak pozitív meglepetést okozhat. Ami Obama – többek közt éppen Trumpban mérhető – eredményesnek nem mondható elnöksége után nagy örömforrás lehetne. Úgy legyen!

Azért foglalkoztunk piacokkal is. Bár volt, aki tanácstalan volt: „Próbáltam valami nagyot mondani. Valami olyasmit, hogy az S&P 500 esik 20 százalékot a), b) és c) okokból. Vagy emelkedik ugyanennyit. Aztán rájöttem, hogy mindkét forgatókönyv teljesen reálisnak tűnik. Lehet, hogy idén az lesz a meglepetés, hogy meg se mozdul?”

A tavalyi év piaci sztorija szerintünk a 35 éve tartó kötvényhozam-csökkenés vége volt, így aztán számunkra a nagy meglepetés az lenne, ha ez elmaradna: Új mélypontra mennek a globális kötvényhozamok (mert Kína a devizaleértékelés nyomása alatt durván belassul) és ez deflációt exportál a világba.

Egy másik konszenzus az Alapkezelőben (és úgy tűnik, a világban is) a dollár erősödése. Ezért aztán nagy meglepetést az okozna, ha az EKB kamatot emelne, megingatva a stabilan dollárerősödésre pozicionált világot és 1,2-ig erősítve az eurót a dollárral szemben.

De foglalkoztunk az arab világgal is: Az erős dollár és a lassuló fejlődő piacok hatására az olaj ára visszaesik 25 dollárra, így a szaúdiak kénytelenek elengedni az eddig dollárhoz kötött devizájukat, aminek következtében az elveszti értékének a felét és megbukik a király.