2019-ben új csúcson lesz az S&P 500!?

Mára már elemzői konszenzussá vált, hogy 2019-ben lassabb globális növekedéssel számolhatunk, mint ami a 2018-as évre volt jellemző. Elemzők szerint a gazdasági lassulást az Amerikai Egyesült Államok gazdasága sem fogja tudni elkerülni. Egyrészt, monetáris oldalról, a jegybanki szerepet betöltő FED 2018. decemberében 2,25-2,5%-ra emelte az irányadó kamatsávját, ezzel folytatva a kamatemelési ciklust (lassítva ezzel a beruházási dinamikát). Másrészt, rendületlenül folyik a Quantitative tightening (QT), havonta 50 milliárd dollárral építi le a 4100 milliárd dollárra felduzzasztott mérlegfőösszegét (a múlt tapasztalata szerint a pénz mennyiségének csökkentése is a gazdasági lassulás/recesszió irányába hatott többségében.) Továbbá a Kína és az Amerikai Egyesült Államok között dúló kereskedelmi háború sem zárult még le. A háborúnak köszönhetően mindkét ország gazdasági növekedése lassulhat, inflatorikus hatással bír, valamint a vállalati profitok szűküléséhez is vezet.

A fentieket kiegészítve, megállapíthatjuk, hogy a kínai gazdaság is a lassulás jeleit mutatja, méghozzá elég látványosan. Gondolok itt a visszaeső infrastruktúra beruházásokra, a feldolgozóipar lassulására, a zuhanó gépjármű eladási adatokra vagy akár a csökkenő kaszinó bevételekre.

2018 őszén az S&P 500 index árfolyama még 2940-es szinten volt, 2018. decemberét azonban már 2506-os értéken zárta. Ez a záróérték 17,1% leértékelődést jelent az ősz elején látott mindenkori csúcsokhoz képest (mellékesen kilenc év töretlen emelkedése után éves szinten -6,6%-os teljesítményt produkált az index).

A tőzsdéken történtek ellenére a Wall Street elemzői közül sokan optimisták maradtak. A bankházak és elemző cégek egyes szakértőinek medián előrejelzése az, hogy idén 23,66%-os növekedést fog produkálni az S&P 500 index, és 3100 pontos értéken fogja búcsúztatni a 2019-es évet. Mindenesetre ez bátor és optimista kijelentés a jelenlegi globális makropályát figyelembe véve. Vagy lehet, hogy ők már tudnak olyan leendő hatósági beavatkozási tervekről , amiről mi még nem?

Forrás: Realinvestmentadvice.com

Forrás: Realinvestmentadvice.com