236 milliárdnyi Richter-kötvényt adnának el az MNV-nek

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 790,5 millió euró (236 milliárd forint) össznévértékű, 2014-ben lejáró, Richter-részvényre átcserélhető kötvény visszavásárlására kapott érvényes ajánlatot.

833 millióból 790-et vehetnek vissza

Az MNV november 6-án jelentette be, hogy a piacon lévő, 833 millió euró össznévértékű, 4,4 százalékos kamatozású, 2014-ben lejáró, Richter Gedeon részvényekre átcserélhető kötvényeket visszavásárolja, és helyettük új kötvényeket bocsát ki. A mostani közlés szerint ebből a 833 millióból 790,5 millió forint értékre kaptak ajánlatot.

Ilyen volt az új kötvény

A vagyonkezelő a múlt héten 903,8 millió euró (267 milliárd forint) értékben bocsátott ki 2019-ben lejáró, Richter-részvényekre, vagy a részvények értéke alapján meghatározott készpénzre átcserélhető új kötvényeket. Az értékesítésből befolyó pénz finanszírozza a lejáró kötvények visszavásárlását.
Az új kötvényeket 3,375 százalékos éves, félévente fizetendő kamatszelvénnyel, valamint egy kezdeti 19,2109 euró részvényenkénti átváltási árral árazták, ami 35 százalékos átváltási prémiumot tükröz a részvényeknek az új kötvények kibocsátása és árazása közötti, forgalommal súlyozott 4226,40 forintos átlagárához képest.

A magyar befektetőknek nem tetszettA Concorde Alapkezelőnél botrányosnak, de legalábbis durva figyelmetlenségnek tartják a Richter-kötvénykibocsátás szervezését. Elmondásuk szerint a kibocsátás szervezője a hazai intézményi befektetőket nem értesítette róla. „Tizenegy óra tíz perckor kaptuk meg végre lázas telefonálgatás után a prospektust, és fél tizenkettőkor zárták le az egészet” – mondták el. Nem kívánták volna a hazai befektetők preferálását, csak azt, hogy a külföldiekkel megegyező esélyeket kapjanak.

A dolog háttere, hogy a Richter, a Mol (Magnolia) és az OTP (Opus) átváltoztatható kötvényeit korábban külföldi intézmények számára bocsátották ki, de mára a 60-70 százalékuk is hazai befektetőkhöz, főleg befektetési alapokhoz és unit linked-biztosítások vagyonába vándorolhatott. Ennek ellenére nem vették a belföldi a szereplőket számításba az új Richter-kibocsátásnál. „Úgy látszik, hatvanmillió eurónyi kötvényünkkel nem voltunk számottevő piaci szereplők” – panaszolták.

Forrás: Privátbankár.hu – 2013. november 12.