Görög para

Ismét előbukkant a görög para, a választást várhatóan megnyerő szélbal alakulat, a Sziriza elkergetné az EU-IMF csapatot, és újratárgyalná a hiteleket. Reális ez? Szerintem nem.

2-3 éve sokat foglalkoztam görög makróval, egyik legsikeresebb befektetésem 2012-ben hosszú görög kötvények vásárlása volt 20%-os árfolyam körül, ezek idén év elejére több,  mint megtriplázódtak értékben. Én útközben – szokás szerint korán – eladtam őket, de félszemmel figyelem az eseményeket.

A lényeg itt szerintem az, hogy Görögországot 3/4 részben az EU(IMF) finanszírozza, méghozzá elképesztően alacsony, 2% körüli hozamszinteken (pontos érték most nincs meg, ezt emlékezetből írom). A magánszektor csődöt szenvedett el, nem is kicsit: a pénzük 60-80%-át bukták el a kötvényesek. Jelenleg tehát van kb a GDP 40%-át kitevő magánszektor felé fennálló adósság, meg vagy 130% EU(IMF) felé. Az egészre kicsit több, mint 2% az effektív kamat. Ez azt jelenti, hogy a görögök kamatszolgálata GDP-arányosan nem több, mint Magyarországé! A kamatfizetés nélküli költségvetési egyenlegük (elsődleges egyenleg) pedig idén +2/+3 % körül alakulhat!

Óriási recesszió volt persze, és ennek hátán lovagolt be a megmentő Sziriza, amely megígérte, hogy jól kipicskergeti  az EU-t, és nem fizeti vissza a gonoszoknak a hitelt. Valószínűleg meg is választják őket, kérdés persze hogy tudnak-e majd egyedül kormányozni, de ezt most hagyjuk is, mert bonyolult. A lényeg az, hogy hiába nem fizetnek a magánszektornak, az az adósság kicsi részét képviseli, tehát ha tényleg meg akarnak szabadulni az adósságtól, akkor az EU/IMF felé kell csődöt jelenteni. Eltekintve attól, hogy erre nincs precedens, szerintem eléggé egyértelmű, hogy mi történne. Ha nem fizetnek az EU-nak, és ezt büntetlenül hagyják, akkor joggal kérdezheti a spanyol/olasz/német stb. adófizető, hogy hogy képzelik a görögök ezt, és akkor ők miért is fizessék az államadósságukat? Ha ez így elmegy, akkor ki akadályozza meg az olaszokat, hogy ők is valamikor csődöt jelentsenek? Megengedhetetlen, hogy bárkinek eszébe jusson az, hogy az EU felé, amelyik a bajban kisegítette őket (nem biztos, hogy helyesen, de ez más kérdés), csak így be lehet csődölni. Szerintem ha ezt megteszik, a legszigorúbb büntetést kapják: kipenderítik mindenhonnan őket. Ez újabb sokkot, és újabb recessziót okozna, és akkor Görögország káoszba süllyedhet.

Elképzelhetetlennek tartom, hogy ezt (félig is)értelmes politikai erõ megkockáztassa. Egyszerûen semmi értelme nincs. Az egyetlen, amit a Sziriza elérhet, az annak a folytatása, amit a korábbi kormányok már elértek: lejjebb vihetik a fizetendő kamatok szintjét, a jelenleg 2%-ról mondjuk 1%-ra. Valójában ez is csőd, mert a követelés értéke csökken, de sokkal könnyebb beadni az európai adófizetőknek, mint azt hogy az adósság felét leírják. A korábban ígért 4-5%-os szintről is így jött le a mostani 2% körüli szintig az EU felé fizetendő görög kamat. Tehát a görögök gyakorlatilag már az EU-felé is csődöt jelentettek 2012-ben, de optikailag ez nem így nézett ki.

Azt gondolom, hogy lesz nagy asztalverés meg fogaknak csikorgatása, de nincs más út, mint az EU-val együttműködni. Nem lesz görög csőd.

Vagy igen, és akkor storno az egész fenti :)

fotó: orientpress.hu