jan.
28
2015

Gablini Gábor (62)

Gablini Gábor egy rövid időszakot kivéve, egész életét az autóiparban töltötte. A szakmát az AFIT IV-es számú autójavítóban tanulta ki. 1988-ban alapította vállalkozását, amely a magyar gépjármű-kereskedelmi és szolgáltató ipar meghatározó szereplője lett. A Peugeot, Nissan, Infiniti, Hyundai és KIA márkákat öt telephelyen forgalmazó és javító Gablini cégcsoport 2014-ben 10 milliárd forint feletti árbevételt ért el és 140 főt foglalkoztat. Gablini Gábor több hazai és nemzetközi szakmai szervezet elnöke, alelnöke. Budapesten él. Három gyermeke és két fiú unokája van. Munkája egyben a hobbija is.

1. Mire különösen büszke szakmai pályafutása során?
Arra, hogy nem kényszerből, hanem belső motivációból értem el mindent az életben. Hajtott a kíváncsiság, kerestem a lehetőségeket, folyamatosan fejlődni akartam és sikerült cégemben és a szövetségeinkben is jó csapatot felépítenem.

2. Mitől jó egy vezető és mitől rossz?
Attól, hogy csapatban gondolkodik és megbecsüli minden munkatársát. A coach típusú vezetésben hiszek. Nem én akakrok mindenben dönteni, hanem megadom a kollégák számára a megfelelő körülményeket és a döntési szabadságot. Ez persze felelősséget is jelent számukra. Fiatalkoromban segédmunkásként is dolgoztam. Ma is tudom, hogy akkor mi volt fontos számomra.

3. Mi az, amit a legjobban értékel egy munkatársában, és mi az, amit a legkevésbé tolerál?
Az önállóságot, a felelősségvállalást és az ambíciót. Nem tolerálom, ha valaki nem őszinte, és azt sem, ha csak úgy csinál, mintha velem lenne.

4. Milyen kudarc érte pályafutása során és mit tanult belőle?
Érdekképviseleti vezetőként, a kétezres években nem sikerült a politikai döntéshozóknál elérni az autójavítói piac szereplőinek legális keretek közé terelését. Azt tanultam belőle, hogy nem elég a saját igazunkat érvekkel alátámasztani, hanem edukálni kell a politikai szereplőket és szövetségeseket kell találni közöttük. Máskülönben elbeszélünk egymás mellett.

5. Ki volt önre a legnagyobb hatással a világ cég- vagy politikai vezetői közül? Miért éppen ő?
Nem tudok ilyen személyt mondani. Szakmámban a Peugeot márkakereskedők nemzetközi szövetségének tagjai, amelynek mára alelnöke vagyok, voltak rám nagy hatással. Megtanultam, hogyan lehet együttműködni a különböző kulturális és gazdasági hátterű szereplőkkel.

6. Milyen munkával keresett először pénzt?
Gimnáziumban építőipari nyári munkával a Balaton partján.

7. Mi az a tanács, amit továbbadna egy pályaválasztás előtt álló fiatalnak?
Nézzenek a tükörbe és higgyenek önmagukban! Akkor mások is hinni fognak bennük.

8. Mit tart manapság a legnagyobb kihívásnak a világban?
A jövedelmek aránytalan eloszlását és a szegénységet. Ma a világban 1 százalék birtokolja a javak 50 százalékát.

9. Mi az, ami igazán kikapcsolja a munka után?
A zenehallgatás és az olvasás.

10. Hol élne legszívesebben? Miért éppen ott?
Ahol most: Magyarországon, Budapesten. Lett volna lehetőségem külföldön élni – Belgiumban, de én itt érzem a legjobban magam. Sokat utazom. A legjobb érzés, amikor hazaérve meglátom a kivilágított Duna-hidakat.

+1 Sok olyan olvasónk van, akiket a befektetések világa érdekel. Van-e olyan befektetési módszer, elv, döntés, ami önnek bejött?
Csak egyvalamiben lehet igazán profi az ember. Én megkerestem azokat, akik ehhez értenek és bennük bízom. A trendek érdekelnek, nem a pillanatnyi piaci mozgások.