nov.
1
2018

Hétvégi cikkajánló

Az Alapblogról ajánljuk

A Párbeszéd a gazdaságról e heti adásában a piaci turbulenciák kiváltó okairól és következményeiről beszélgetett Virág Barnabás és Szabó László.

Sokat foglalkozunk a magyar munkaerő-hiánnyal. Az idei év egyik legolvasottabb cikke is ebben a témában íródott. Azok a vállalkozások, amelyeknek az olcsó munkaerő a kulcsa, bajban vannak.

Tovább a cikkhez
Aktív vs. passzív

Az árfolyamok alakulása már nem a passzív befektetéseknek kedvez. A befektetők tőkeáramlása még igen.

Tovább a cikkhez
Paul Volcker üzenete

Az egykori Fed elnök, aki felismerte, hogy a fiat pénzek világában a lefontosabb a bizalom helyreállítása, le tudta verni az inflációt. Szerinte most a kormányok iránti bizalmat kell helyreállítani.

Tovább a cikkhez
Mit adott nekünk a Google?!

A volt görög pénzügyminiszter, Varufakisz szerint mivel a nagy technológia cégek értékének nagy részét a felhasználók adják, ezért annak tulajdonjoga is közös kéne, hogy legyen. Ez lehetne az általános alapjövedelem egyik alapköve.

Azonban, ha úgy érezzük, hogy miközben ezt az értéket megtermeljük, jóval nagyobb értéket kapunk cserébe, akkor valójában meg vagyunk fizetve a „munkánkért” és nem követelhetünk többet ezektől a cégektől.”

Tovább a cikkhez
Város-sorsok

Vancouver, aminek annyira elege lett a kínai tőke beáramlásából, hogy elkezdte megadóztatni a külföldi ingatlanvásárlókat.

Oulu, a néhai Nokia bázis, amellyel nem történhetett volna jobb, mint a telefongyártó összeomlása. 

Tovább a cikkhez
Meglepő

Néhány egyértelműnek tűnő kérdérsre csak nagyon komplikált válaszok vannak. Például annak bizonyítása, hogy 1+1=2, 300 oldalas.

Tovább a cikkhez