Pénzáramlások 2018-ban

Az alábbi infografika a tavalyi év néhány érdekesebb pénzáramlását mutatja be:

Courtesy of: Visual Capitalist

A tavalyi év volt az első az elmúlt tíz évben, amikor az S&P 500 mínuszban zárta a naptári évet. Ennek fényében is érdekes, hogy milyenek voltak az alapok pénzáramlásai.

Az első ábrán látszik, hogy szeptember 20-án volt az S&P 500 történelmi záróár-csúcsa (2930,75 – a tényleges csúcs másnap volt: 2940,91).

Ettől a csúcstól 02/22-én pénteken, már csak 150 pontra (5%) volt a piac úgy, hogy a decemberi időszakos mélyponton 2350-en is járt az index értéke: 20 %-os csökkenés után 19% emelkedés kb. 2 hónap alatt. (2018-ban az előző csúcs az év elején (01/22-én) volt 2872,87 ponton, a következő mélypont 10 százalékkal lejjebb két hónapra rá volt tapasztalható, majd jött a „végső” 14%-os emelkedés az új csúcsra.)

Kollégáim egyéb fórumokon már többször kiemelték, hogy mennyire fontos és (veszélyes) szereplői lettek a piacnak az ETF-ek.
Az infografika készítői is ezzel kezdik a részletes bemutatást: összesen 238,4 milliárd dollár áramlott ETF-ekbe tavaly, és ennek az összegnek kb. harmada már rögtön januárban, az első csúcs idején.

Az ETF-ek állománya így 3,4 ezermilliárd dollárosra nőtt a teljes 19,7 ezermilliárd dolláros állományon belül.
(Csak összehasonlításképp egy adat az MNB-től: itthon a teljes belföldi kézben levő befektetési alap állomány 6,24 ezermilliárd forint, azaz kb. 22,3 milliárd dollár.)

Az eszközosztályok részletezése érdekes folyamatot mutat: noha az amerikai részvényekben volt a legtöbb pénz (az állomány gyakorlatilag nem változott), de arányosan a pénzpiaci alapok állománya nőtt a legjobban (6%-kal), és az éves növekmény szinte kizárólag az utolsó negyedévben teljesült (amikor nagyot esett az amerikai indexek értéke), 173 milliárd dollár áramlott beléjük.
Az eszközallokációs befektetési alapoknak nehéz éve volt tavaly, az állományukat havi szinten mutató ábrán nem található pluszos hónap, sőt, az utolsó negyedévben begyorsulás látható.

Igen érdekes volt az arannyal kapcsolatos pénzáramlás 2018-ban: az év első és utolsó harmadában erős beáramlás történt az arany piacára, míg a nyári hónapokban jelentős kiáramlás volt tapasztalható.

Szegmensenként tényleges pénzáramlás növekedés csak a kis kapitalizációjú cégekbe történt, a vegyes alapok állománya tudott csak nőni, és jól látszik, hogy rengeteg pénz áramlott a Kínában befektető alapokba, míg az Európában befektető alapok állománya jelentősen csökkent.

Kíváncsian várom, hogy az év eleji heves visszaemelkedésről (utólag) milyen ábrák készülnek majd.