A kereskedelmi háború nyertesei

Az utóbbi napok hírei a frontról: Trump újabb adag vámot vágott a kínaiakhoz, aminek hatására (?) a kínaiak elengedték a jüant. Azzal, hogy éppen nem támasztják, gyengülésnek is indult, áttörve a bűvös 7 jüan/dolláros határt.

Dollár/jüan, heti felbontás

Forrás: Reuters

Forrás: Reuters

A gyengülő jüan olcsóbbá teszi az Egyesült Államokba irányuló kínai exportot, valamelyest ellensúlyozva a büntetővámokat. Azonban nem csak exportőrök vannak egy országban, hanem például a fogyasztásán keresztül inkább importálni hajlamos lakosság is. Ők nyilván nem örülnek annak, hogy a vásárlóerejüket, vagyonukat ilyen ütemben porlasztja a politika. Inkább hagyják a fenébe ezt a játszótérré vált fiat (hagyományos) pénzvilágot és mennek megfontoltan digitális aranyba:

Bitcoin árfolyam, heti felbontás

Forrás: Reuters

Forrás: Reuters

Egy érdekesség: a Bitcoin árfolyama jelenleg ismét a 12 ezer dollárt közelíti. Ennél 2017 végén csak néhány hétig volt magasabban. Akkor mindenki buborékot kiáltott, köztük mi is. Most teljes a csend, a világ még talán észre sem vette, hogy ismét „buborék van”. Pedig kvázi az lenne a buborék definíciója…